hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nemváltó műtétek: a MOK szerint nincsenek orvosetikai aggályok

Magyarországon 2003 óta kevesebb mint száz nemváltó műtétet végeztek – mondta a Magyar Nemzetnek Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara országos etikai bizottságának elnöke.

A MOK-on belül két szervezet foglalkozik etikai kérdésekkel, az egyik az etikai kollégium, a másik az országos etikai bizottság. Míg az előbbinek normaalkotói hatásköre van, addig az OEB a jogalkalmazó, amely konkrét etikai esetekkel, panaszokkal foglalkozik. Úgy működünk, mint egy belső bíróság, és a törvénykönyvünk az etikai kódex – szögezte le Böszörményi-Nagy Géza a Magyar Orvosi Kamara országos etikai bizottságának (MOK-OEB) elnöke, hozzátéve, hogy általános kérdésekben egyik szerv sem jogosult véleményt kiadni.

Hozzátette: az etikai kódex megengedi, hogy egy adott orvos erkölcsi okokra hivatkozva ne végezzen el bizonyos műtéteket, tehát nem bírható rá olyan beavatkozásra, amit ő a saját lelkiismerete alapján nem óhajt vállalni. A nemváltó műtétekről kiemelte: mind a plasztikai műtétek, mind a nemváltó műtétek rendkívüli felkészültséget, sok szakma bevonásával történő előkészítést és nagyon nagy hozzáértést igényelnek. Az etikai megkötés csak annyi ezeknél a beavatkozásoknál, hogy „csak az csinálja, aki ért hozzá”.

A MOK-OEB elnöke elmondta, hogy az interneten fellelhető Pajor László urológus egy előadása (Magyarországon a nemátalakító műtéteket ő és csapata végzi), amelyben leszögezi: nagyon szigorú feltételei vannak egy ilyen műtét elvégzésének, elsőként a pszichiátriai vizsgálat.

– Egy illetőről, bármilyen neműnek is vallja magát, először szakembernek kell eldöntenie, hogy ezt csak képzeli-e vagy tényleg így van – említette az első lépcsőt Böszörményi-Nagy Géza.

Amennyiben a folyamat folytatódhat, akkor átvizsgálják a páciens szerveit, szervrendszereit, hiszen a nemváltó műtét nemcsak a nemi szerveket érinti, hanem például a hangrés megváltoztatására, de a mellplasztikától kezdve a hormonkezelésig ez egy sok szakmát érintő nagyon komplex beavatkozás. További feltétel, hogy mielőtt kés alá fekszik az illető, két évig az általa választott neme szerint éljen.

– Ezek elég szigorú feltételek és Pajor professzor úr azt is elmondta az előadásában, hogy több olyan személy volt, akit elutasított, mint akit megoperált. Nagyon sokan nem felelnek meg a kritériumoknak az anatómiai okok vagy a lelki dolgok miatt – szögezte le Böszörményi-Nagy Géza.

A folyamat jogi szempontból Magyarországon nincs szabályozva, azt az orvostudomány képviselői, a nemzetközi szakemberek által közölt iránymutatások alapján végzik. Az eljárás nehézsége és az esetleges negatív médiamegjelenés, médiavisszhang miatt csak az vállalja az ilyen komplex beavatkozásokat, aki jártas benne.

Böszörményi-Nagy Géza leszögezte: kiskorúakat idehaza biztosan nem műtenek át. A Magyar Nemzet felvetésére, hogy azonban a hormonkezeléseket elkezdhetik, számos országban pedig el is kezdik igen fiatal korban, kifejtette: ez a kezelés mindig visszafordítható, míg a műtét már nem. Azon kérdésre, hogy a hormonkészítmények a gyermekeknél okozhatnak-e hosszú távú, maradandó károsodást, meddőséget, a szakember nem tudott válaszolni, hiszen neki elsősorban az urológia a szakterülete, ez pedig gyermekgyógyászati kérdés.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés