hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nem mindenki akarja tudni, meddig élhet

Két most megjelent közleményben is arra a következtetésre jutottak: egyáltalán nem igaz, hogy a betegek minden esetben szembesülni akarnak várható életkilátásaikkal, közli az OTSZ Online.

Az egyik közleményt dr. Nancy Schoenborn (Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland) jegyzi, aki munkatársaival 1000 idősebb, krónikus betegségben szenvedő embertől kérdezték meg, hogy akarnak-e orvosukkal beszélni a jövőről, arról, hogy milyen hosszú élettartamra számíthatnak. Az Annals of Family Medicine 2018. novemberi/decemberi számában megjelent tanulmányban a kérdésre válaszoló 878 beteg 59,4%-a mondta, hogy egyáltalán nem kíván erről beszélni, ha várhatóan még legalább 10 évig élhet, és 87,7%-uk nem szeretné, ha orvosa családtagjaival beszélne erről. Ha viszont várható élettartamuk csak 2 év lenne, akkor már 55,8%-uk szeretné ezt megtárgyalni orvosával. Ha várhatóan csak 1 hónapuk maradt, akkor Jakobsen doktornő betegéhez hasonlóan a betegek 16,5%-a egyáltalán nem kíván erről beszélni. Dr. Schoenborn ezért úgy gondolja, hogy a nem daganatos, de egyéb krónikus betegségekben szenvedőkkel nem feltétlenül szükséges a várható élettartamukról tárgyalni, hisz a betegek 60%-a abszolút nem nyitott egy ilyen beszélgetésre.

A dr. Jushua Lakin (Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School) és dr. Jacobsen a JAMA Internal Medicine-ben azt állítják, hogy a probléma nem a prognózist nem akceptáló beteg, és nem is a pesszimista orvos, hanem maga a progrediáló betegség, erre kellene fókuszálni.

Dr. Robert M. Arnold (University of Pittsburgh, Pennsylvania), aki évtizedek óta foglalkozik orvosi kommunikációval és a halál közeli betegek ápolásával a Medscape Medical News kérdésére válaszolva azt mondta: „A cél nem az, hogy elmondjunk egy embernek valamit, amit ő nem akar tudni. Inkább segíteni kell a betegnek, hogy megbirkózzon jelenlegi helyzetével”.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés