hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Nem ítélet a gyermekhalál

Gyerekek millióinak jelent elképzelhetetlen szenvedést, hogy nem jutnak megfelelő palliatív ellátáshoz. Magyarországon évi több száz család érintett, de csak néhány gyermekhospice-ágy van, írja a 24.hu.

A világon több mint 20 millió gyermek szenved krónikus vagy gyógyíthatatlan betegségben. A gyógyíthatatlan, esetleg haldokló gyerekek ellátásáról kiadott Világvallások nemzetközi chartájaTábitha Ház munkatársai és önkéntesei révén már magyarul is elérhető – hívta fel a 24.hu figyelmét Benyó Gábor, az intézmény igazgató főorvosa.

Jelenleg sok helyütt nehézségekbe ütközik a palliatív gondozás biztosítása,ami gyermekek millióinak okoz szükségtelen szenvedést.

A nemzeti kormányoknak a charta szerint

  • palliatív gondozási tervet kell kidolgozniuk, amely fokozatosan biztosítja a minőségi programok elérhetőségét. Ennek igazságosan, megkülönböztetés nélkül kell történnie.
  • Szükséges, hogy a kormányok megkönnyítsék a gyermekek palliatív gondozásához nélkülözhetetlen gyógyszerek hozzáférhetőségét.
  • A gyermekek és családjaik palliatív ellátására vonatkozó ismereteket be kell illeszteni az egészségügyi szakemberek képzési programjába.

A hitéleti, vallási és társadalmi szervezeteknek elő kell segíteniük annak megértését, hogy a betegség, a szenvedés és a halál olyan misztérium, amely senki számára nem ítélet, és amivel mindenkinek kölcsönös tisztelettel, együttérzéssel szembe kell néznie, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés