hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Negyedszázadnyi küzdelem a rák ellen

"Az év onkológusa – az én orvosom" kitüntetést idén prof. dr. Nyáry István idegsebész kapta. A nyertesnek Dr. Dollinger Gyula emlékérmet és oklevelet adott át dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A Nemzeti Rákellenes Napot a Magyar Rákellenes Liga 1993-ban szervezte meg először, minden évben április 10-ére, dr. Dollinger Gyula születésnapjára időzítve az eseményt. A Liga alapítója és tiszteletbeli elnöke, dr. Vasváry Artúrné Katalin kiemelte, az 1849-ben született Dollinger Gyula kezdett el elsőként 1904-ben a rákbetegség gyógyításával foglalkozni Magyarországon. Az ő nevéhez fűződik a rák-regiszter kialakítása, amely a hazai megbetegedések tudományos szempontból való feldolgozását tette lehetővé, valamint olyan fontos felismerések és hozzá köthetők, mint a dohányzás és a rák ok-okozati kapcsolata. Létrehozta továbbá az Országos Rák Bizottságot, és kidolgozta az akkor korszerűnek számító műtéti eljárásokat az onkológia területén. 

Az elmúlt 25 évben számos sikert ért el a civil szervezet, melyek közül Vasváry Artúrné lapunknak az emlőszűrés elterjesztését emelte ki. Amikor ezt a munkát elkezdték a ‘90-es években, a nők körében még nem volt köztudott a korai felismerés lehetősége és jelentősége.

A tiszteletbeli elnök hangsúlyozta a fájdalomcsillapítás fontosságát is. Mint mondta, "a háziorvosoknak kellene minden esetben gondoskodniuk a megfelelő fájdalomcsillapításról, már az első perctől kezdve gondolva a lehetőségre, és nem az utolsó percig halogatva a gyógyszer felírását. Rögtön, ahogy a fájdalom megjelenik – bármilyen okból – azt megfelelő mértékben csillapítani kell.  Ezt a területet nem véletlenül a medicina új ágaként tartjuk számon" – mondta, majd örömét fejezte ki, hogy megvalósult az Országos Onkológiai Intézet kápolnájának rekonstrukciója is, mert ez is nagyon fontos az intézetben gyógyuló betegek többségének. "Sorolhatnám tovább a kisebb-nagyobb eredményeket, amelyek valóban előbbre vittek bennünket. Munkás és boldog időszak volt az elmúlt negyed század" – vélekedett Vasváry Artúrné, aki a civil szervezet jövőjét illetően abbéli reményét fejezte ki, hogy a Liga élére olyan onkológus kerül, aki biztosítja a továbblépést, érzékeli a problémákat és képes prioritási listát építve sorban megkísérelni azok megoldását.  Jelenleg a tiszteletbeli elnök a vastagbélrák-szűrés bevezetését látja a legfontosabb feladatnak, melyben a Liga feladata a lakosság tájékoztatása.

Az idei Nemzeti Rákellenes Napon a tudományos előadások mellett sor került "Az első 25 év" című. könyv jubileumi bemutatójára, valamint az Év Okológusa díj kiosztására is. "Az év onkológusa – az én orvosom" kitüntetést idén prof. dr. Nyáry István idegsebész kapta. A nyertesnek Dr. Dollinger Gyula emlékérmet és oklevelet adott át dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Radnai Anna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés