hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Nanotechnológiai falfestéssel a kórházi kórokozók ellen

A kórházakban mind több fertőzést okoznak azok a baktériumok, amelyek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, de egy új falfesték megkönnyítheti a gyógyintézeti kórokozók elleni küzdelmet. A közegészségügyért felelős angol szakemberek eredményeiket az általános mikrobiológusok tudományos ülésén ismertették.

Mivel a kórházakban egyre több gyorsan szaporodó, de a legkülönbözőbb gyógyszerekre rezisztens baktériumot azonosítanak, és az általuk okozott fertőzések nehezen kezelhető betegségeket okoznak, a kutatók a legújabb technikákat igyekeznek fölhasználni olyan környezet kialakítására, ahol ezek a szuperbaktériumok nem tudnak elszaporodni.
Laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy a titándioxid nanotechnológiával készített szemcséi megszüntetik a kórházi szennyezéseket és megölik a baktériumokat, ha az így befestett felület a napsütésből ultraibolya fényt kap. Ez a kedvező hatás a gyógyintézetek falain, a mennyezeten és bármilyen, így kezelt felszínen érvényesült.
A titándioxidot már eddig is alkalmazták a kereskedelemben forgalomba hozott festékek fehérítésére. Ezt a vakítóan fehér anyagot a szigetországban mindig is nagyra becsülték, mert por formájában ezzel húzzák ki Wimbledonban a teniszpályák vonalait.
Lucia Caballero és munkatársai kimutatták, hogy ultraibolya fény hatására a különlegesen apró részecskékből álló festék erélyesen baktériumellenes, a felszínen lévő piszok pedig fokozatosan eltűnik.
A kutatók az Escherichia coli baktérium tenyészetén végeztek vizsgálatokat különböző festékanyagokkal. A korábban használatos, festékekhez hozzáadott porok, mint a talkum, a kalciumkarbonát vagy a szilikavegyületek az új festék baktériumot ölő tulajdonságát határozottan csökkentették. „Ha a felszínre mázolt anyag kalciumkarbonátot is tartalmazott, a baktériumellenes hatás 80 százaléka megszűnt” – mondta a munkacsoport vezetője.
A tiszta titándioxid nanorészecskékből készült festék viszont a baktériumokat tökéletesen elpusztította, ha a falat ultraibolya fény érte. A közegészségügy szakembereit az eredmény azért lelkesíti, mert az új festék nem csak a kórházak, de a gyógyszergyárak és az élelmiszeripar épületeinek baktériummentesítése szempontjából jelenthet egyszerű és igen költséghatékony megoldást. Azonban még a jövő kutatásainak feladata kideríteni, az ember egészségére nem ártalmasak-e a nanorészecskék.

Matos Lajos/MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés