hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Munkajogi védelem rehabilitáció idején

Száz százalékos táppénzzel ösztönöznék a kardiológusok a szívinfarktuson átesetteket, hogy vegyenek részt a rehabilitáción, tudatja a HírTV.

„A statisztikák azt mutatják, hogy azok a betegek, akik nem vesznek részt kardiológiai rehabilitáción az infarktus után, azoknak az egyéves halálozása nagyon rossz” – mondja a Szent Rókus Kórház főorvosa.

Sokan azért hagyják ki a hosszabb lábadozást, mert félnek, hogy emiatt elvesztik az állásukat, de van, akinek a megélhetéshez van szüksége a teljes fizetésre, nem tudja vállalni a jövedelemcsökkenést. A kardiológusok éppen ezért ösztönzőket vezetnének be – hiszen a gyógyulásnak csak az egyik fele az akut szívinfarktus egyre eredményesebb kezelése.

„Például elfogadható lenne az, hogy azok, akik dolgoznak és táppénzen vannak, a kardiológiai rehabilitáció idején 100 százalékos táppénzt kapjanak. Másik lehetőség például, hogy kardiológiai rehabilitáció után meghatározott ideig ezek a betegek a számukra szükséges gyógyszerezést kiemelt támogatással kaphassák meg. Tehát elméleti technikák vannak vagy lehetségesek annak érdekében, hogy ösztönözzük a betegeket a kardiológiai rehabilitáció szükségességének elfogadására, és ezen az úton haladjanak tovább” – emelte ki Papp András, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály főorvosa.

Az emberi erőforrások minisztere hajlandó a tárgyalásra. „Várjuk az ilyen irányú javaslatokat, és természetesen megvizsgáljuk azoknak a szakmai és egyéb vonatkozásait. És ahol lehet, ott állunk rendelkezésre” – közölte Balog Zoltán.

A HírTV-nek nyilatkozó főorvos szerint az is segítség lenne, ha a rehabilitáción részt vevők törvényi védelmet kapnának, pont úgy, mint a kismamák, vagyis a lábadozás ideje alatt munkáltatójuk nem bocsáthatná el őket.

(forrás: HírTV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés