hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Movember – legyen fontos a férfiegészség!

A Movember Mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő komolyabb problémákra, elsősorban a prosztataproblémákra.

A tapasztalat szerint ugyanis a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekéhez képest, azaz ők hajlamosabbak elbagatellizálni a tüneteket és csak akkor fordulnak szakorvoshoz, amikor már tartós, fokozódó fájdalommal küzdenek. Ez főként az intim területeket érintő betegségekre igaz. Pedig a férfiaknál is nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen csak így előzhetők meg, vagy fedezhetők fel időben a daganatos megbetegedések, mint például a prosztatarák, amely a férfiak körében a második leggyakoribb tumoros megbetegedés – mondta dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa.

Melyek a férfiakat érintő leggyakoribb problémák?

  • Prosztata betegségek. A prosztata egy szelídgesztenye nagyságú szerv, amely főként 40 éves kor felett okozhat panaszokat. A szervet érintő leggyakoribb betegségek:
    • jóindulatú prosztata-megnagyobbodás
    • a prosztata gyulladásos megbetegedése
    • prosztatarák
    • prosztatakő
    • Vizelettartási gondok, amelyet okozhat prosztata-megbetegedés is, de bizonyos gyógyszerek és betegségek is felelőssé tehetők.
    • Merevedési zavar, amely akár szív-és érrendszeri betegségre vagy cukorbetegségre is utalhat.
    • Hererák

A prosztata elváltozása kezdetben tünetmentes lehet, ám a has-és hátfájással, valamint lázzal járó inkontinens panaszok prosztatagyulladásra, a sürgető vizelési inger és a nehéz hólyagürítés pedig a prosztata jóindulatú megnagyobbodására utalhatnak. Ha ezekkel a panaszokkal találkozunk, ne várjunk tovább, forduljunk szakorvoshoz, hiszen ezzel komolyabb betegségeket is megelőzhetünk. A kezdetben tünetmentes hererák esetében a szűrővizsgálat mellett a havi rendszeres önvizsgálatnak is nagyon fontos a szerepe, hiszen az apró elváltozásokat már korán észrevehetjük, így időben kérhetünk segítséget. A megfelelő here-önvizsgálat módját urológus szakorvos segítségével könnyedén elsajátíthatjuk.

A november a férfi egészség hónapja, de fontos, hogy ne csak egy hónapig, hanem egész évben figyeljünk oda a férfiak egészségére is. Férfitársaink pedig tegyék félre a büszkeségüket és merjenek megelőzés és kezelés céljából szakorvoshoz fordulni!

(forrás: BUDAI EGÉSZSÉGKÖZPONT)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés