hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Most hókotróval járnak szülni

Nyugat-Magyarországon - ha maradtak is el műtétek, rendelések -  pénteken állták a harcot  a széllel és a hóval az egészségügyi intézmények.

A havazás és a hófúvás miatt a mentők több esethez hókotróval együtt mennek - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek.  Győrfi Pál példaként említette, hogy Sárvárról Szombathelyre kellett beszállítaniuk egy szülő nőt, ám a normál esetben maximum 40 perces utat több mint 3 óra alatt sikerült csak megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba. Egyes útszakaszokon a mentőautók hólánccal sem tudnak előrejutni, a hófúvások, hótorlaszok miatt csak úgy tudnak közlekedni, ha előttük hókotró halad. Ezért, ha ebben a térségben a mentők riasztást kapnak, azt azonnal továbbítják a katasztrófavédelemnek, akik hókotrót küldenek a segítségükre. Az időjárási körülmények miatt a mentőszolgálat intézkedett arról is, hogy a művesekezelésre járók bent maradhassanak a kórházakban.

Hó

A havazás miatt lassabban jutnak el a betegek a szombathelyi Markusovszky kórházba, de a sürgősségi betegellátásban nincs érzékelhető fennakadás - mondta Gecsei Győző, az osztály ügyeletes orvosa péntek délután az MTI érdeklődésére. A közútkezelő a megyében a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel együttműködve konvojokat alakít ki, így segíti a mentők és az autóbuszok közlekedését, átjutását a hótorlaszokon.

A veszprémi kórházban elhelyezik a napközben kezelésre bejáró betegeket, ha az útviszonyok miatt nem tudnak hazautazni - mondta a Csolnoky kórház főigazgatója. Rácz Jenő tájékoztatása szerint a havazás miatt több munkatársuk nem tudta felvenni a munkát, de nem olyan nagy számban, hogy ez befolyásolná a kórház működését. Műtétet nem kellett elhalasztani a nehézkes közlekedés miatt. A kórház időben feltöltötte tartalékait, így eszközökben nincs hiány akkor sem, ha az ellátás akadozna - tette hozzá. Megjegyezte: a tervezett beavatkozások egy részét azért kellett elhalasztani, mert a páciensek nem érkeztek be a kórházba, ugyanakkor a havas, csúszós utak miatt bekövetkezett balesetek miatt kissé megnőtt az intézmény forgalma.

Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója péntek délután arról számolt be: csupán néhány, nem sürgős műtétet kellett elhalasztaniuk, általában azért, mert a páciens nem érkezett meg az intézménybe. Néhányan, akik pénteken hazamehettek volna, azért kénytelenek a hétvégét is a kórházban tölteni, mert a hozzátartozóik, akik hazavitték volna őket, a rossz útviszonyok miatt nem érkeztek meg.

A csornai Margit Kórházban az okozott fennakadást, hogy a dolgozók egy része nem ért be műszakba, így túlórában részint azok helyettesítik őket, akik a járhatatlan utak miatt el sem indulnak haza - közölte Winiczai Zoltán igazgató, hozzátéve: "nehézségekkel, de uralható a helyzet".

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés