hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Mit sem ér az orvos szava?

Az öndiagnózishoz a legkiválóbb terep az internet a Figyelő szerint, soha nem volt ilyen könnyű egészségügyi információkat szerezni, mint most.

Nemcsak az a baj, hogy a sok hamis és téves információ tovább erősíti a betegek téves elképzeléseit, bebetonozott dogmáit, sokkal komolyabb probléma, hogy amikor az orvossal konzultálnak, kétségek ébrednek bennük az szakember szavaitól – írja a Figyelő szerint véleménycikkében Nina Shapiro amerikai orvos. Kételkednek a betegek, mert más olvastak a neten, vagy a magazinokban, nem azt, amit a szakember mond. Arról beszél egy amerikai orvos, hogy ezt a napi praxisban is rendszeresen tapasztalja, amikor a szülők arról számolnak be, hogy mióta a gyermekük elhagyta a tejtermékeket nem betegedtek meg többet. Vagy arról, hogy elkapták az influenzát, amikor beoltották őket.

Az egészséggel kapcsolatos információs dömping rengeteg félreértést eredményez, ugyanis az amerikaiak hajlamosabbak bízni a magas státuszó emberekben, weboldalakban, a több ezer követővel és lájkkal bíró celebekben,mint a száraz és személytelen orvosi tényekben.

De mi van akkor, ha a neten keringő információk ütköznek a tudományos állásponttal? A médiában rengeteg olyan egészségügyi hír kering, amely félelmet kelthet, vagy arra ösztönöz, hogy megváltoztassuk a szokásainkat, anélkül, hogy orvosilag indokolt lenne. Érdemes egy pillanatra belegondolni, mi volt az a hír, ami legutóbb elbizonytalanított étkezési szokásainkat illetően, gondoltunk-e arra, hogy egy ismeretlen és teljesen megbízhatatlan forrásra alapozva élelmiszereket húzzunk le a bevásárlólistánkról.

Azok a főcímek, amelyek az influenza elleni vakcina, a glutén, a cukor vagy a géntechnológiával módosított (GMO) élelmiszerek, a savas étrendből származó rákos megbetegedések esélyeit latolgatják egyenesen kiborítóak  – állítja a szakember. Mit is lehet azzal kezdeni, ha egyik nap azt olvashatjuk, hogy a kávé megvéd a demencia ellen, a másik nap meg arról írnak, rákkeltő.

(forrás: Figyelő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés