hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Minden korábbinál alacsonyabb szintű a csecsemőhalandóság

Négy ezrelék alatti szintre csökkent a csecsemőhalandóság tavaly hazánkban a KSH jelentése szerint, írja a semmelweis.hu.

Ez a  2015-ös adatokhoz képest 7, a 2013-as eredményekhez viszonyítva pedig 25 százalékos javulást jelent. Elsősorban a szakemberek munkájának, a jól szervezett szakmai programoknak és az orvosi műszerpark folyamatos fejlesztésének köszönhető a siker. A javuló tendencia megtartásának feltételeiről sajtótájékoztatón számoltak be a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakma képviselői – írja a semmelweis.hu.

A javuló eredmények megőrzésének egyik alapfeltétele az egész gyermekkoron átívelő gondozás, követés biztosítása – mondta dr. Szabó Attila, a hazai legnagyobb szülészeti, valamint kora- és újszülöttintenzív ellátást biztosító Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnökhelyettese. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója  kiemelt célnak nevezte a műszerpark korszerűsítésének folytatását. Egyúttal jelezte, hogy a Semmelweis Egyetem örömmel venne részt egy kora- és újszülöttek számára szolgáló úgynevezett szervpótló centrum kiépítésében, amellyel elsősorban a koraszülöttek vesepótló terápiájára és a hagyományos módszerekkel nem lélegeztethető gyermekek kezelésére lenne lehetőség. Dr. Szabó Attila szerint a csecsemőhalálozás csökkenése jelentős részben a szakemberek felkészültségének és munkájának köszönhető. A Klinikai Központ elnökhelyettese az elsődleges célok között említette a magas színvonalú képzés megőrzését, és a folyamatos fejlődés biztosítását az orvosképzést végző egyetemeken.

(forrás: semmelweis.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés