hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Milyen plasztikai műtét ingyenes?

Vannak olyan plasztikai műtétek, amelyek elvégzését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti. Ezekről számol be a hirado.hu.

Bőrfelesleg-eltávolítás, mellkisebbítés, anyajegy-eltávolítás, hegek korrekciója, baleset miatti orrplasztika, sőt szemhéj-megereszkedés esetén is jogosult lehet valaki plasztikai beavatkozásokra az OEP terhére. „A szabályok gyerekekre és felnőttekre ugyanazok. Szigorúak, de ha valaki megfelel ezeknek, van lehetőség arra, hogy a szerződött intézményekben elvégezzék a műtétet, amennyiben ezt a szakemberek indokoltnak tartják” – mondta dr. Jósvay János, a Szent Imre kórház plasztikai sebészeti osztályának főorvosa.

Három együttes feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az OEP fizesse a fogyás utáni plasztikai műtétet.

1. a fogyás előtti - testtömeg és a magasság alapján kiszámított - BMI-nek (testtömeg indexnek) 35 felett kell lennie.
2. a fogyás után legalább 10-zel kell csökkennie a BMI-nek.
3. a csökkent testtömeget minimum 6 hónapon keresztül tartani kell, írja a hirado.hu.

Tavaly összesen 6500 plasztikai célú beavatkozást finanszírozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A műtétek összköltsége több mint 1,1 milliárd forint volt. A betegek nagy része felnőtt volt, de ezernél is több beavatkozást végeztek a 18 év alattiak körében.

Nyomós indok esetén közfinanszírozásban végezhető műtétek közé tartoznak a mellműtétek is. Kizárólag a mellkisebbítést finanszírozzák, a nagyobbítást és a felvarrást nem. Vannak, akiknek a felső szemhéjbőre annyira megereszkedett, hogy a látóterét zavarja, ez a műtét is elvégezhető az OEP terhére. Közfinanszírozásban végezhető a plasztikai célú beavatkozást az orr fejlődési rendellenességei esetén, és akkor is, ha sérülés miatt deformálódik.

További részletek a hirado.hu-n

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés