hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Milyen fertőzéseknek lehetnek hasonló tüneteik, mint a Covid-nak?

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársa Facebook-oldalán ismertette, milyen fertőzések járnak a Covid-hoz hasonló tünetekkel, szúrta ki a 24.hu.

„A náthavírusok csoportja több víruscsaládot és azok számos képviselőjét foglalja magában” – írja a szakértő. „Sajnos egyelőre itt is igaz, hogy egyelőre nem tudni miként és milyen hatással térnek vissza a megszokott, szezonális, hullámszerű terjedési mintázatukhoz. Mindegyik vírust vagy víruscsoportot külön érdemes kezelni, annyi azonban biztos, hogy több szezonnyi természetes immunizáció kihagyása után, várhatóan komolyabb megfázásokra készülhetünk.”

A szezonban lehet számítani rá, hogy jön az

  • RSV (respiratorikus szinciciális vírus): a vírus az akut légúti fertőzések egyik vezető kórokozója gyermekek (5 év alatt) és idősek körében. 2021 utolsó hónapjaiban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel a Semmelweis Egyetem klinikáján kezelt kisgyerekek száma. Várhatóan a korábbiakhoz képest súlyosabb RSV járványokra kell számítani a következő szezonokban.
  • Influenza: az elmúlt szezonok kihagyásával a populáció általános védelmi szintje lecsökkenhetett. Ennek ellenére a világméretű lezárások hatására a B/Yamagata influenza törzs úgy tűnik, hogy kihalt, ugyanis 2020 áprilisa óta nem mutatható ki. A többi vírustörzs jól körülhatárolható földrajzi régiókban lokális gócpontokba szorult. Nem csupán beszorultak, de a genetikai változatosságuk is csökkent – ez érdekes tanulság és jól mutatja, hogy amennyiben egy vírus kevésbé tud terjedni, kevésbé is tud változni. Az említett gócpontokból kiindulva a következő szezonban várhatóan súlyosabb influenzavírus járványaival számolhatunk.

„A következő szezonokban tehát, a légúti vírusok és fertőzések visszatérése várható, különösen fontos lesz – talán új normaként is értelmezhető lesz a beltéri maszkhasználat” – írja a kutató. „Nagyon fontos, hogy nem célszerű hirtelen visszaengedni ezeket a vírusokat a társadalomba, a fokozatosság elve és az egymásra figyelés nagyon fontos tanulságok.” – idézi Kemenesi Gábor posztját a 24.hu.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés