hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Mérsékelhető rákkockázat

A kutatók a rákkockázat szempontjából tekintették át az egészségügyi szervezetek életmódra vonatkozó ajánlásait, írja a HáziPatika.

A Cancer Research című folyóiratban megjelent tanulmány a daganatos megbetegedésekkel foglalkozó két vezető intézmény, a World Cancer Research Fund és az American Cancer Research Institute (WCRF/AICR) ajánlásait nevezte a legjobbnak. A WCRF/AICR szerint nemcsak a dohányzás, hanem az egészséges testtartás és a gyakori mozgás is a legfontosabb viselkedési formák közé tartozik a rák elkerülésére. A sok teljes kiőrlésű gabonával, zöldséggel, gyümölcsökkel és babbal összeállított étrendet tartják a legjobbnak, de minimális mennyiségű gyorsétteremi ételt, vörös- és feldolgozott húst, cukros italokat és alkoholt is befogadtak az ajánlásba. A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulák, kapszulák szedését ellenben az átlagosan egészséges embereknek kerülniük kell, a csecsemőket pedig szoptatni szükséges, amennyire csak a lehetőségek megengedik.

A francia egészség- és orvostudományi intézet (Inserm) kutatói annak érdekében, hogy megtudják, melyik diéta a leghatékonyabb, négy életviteli ajánlást is megvizsgáltak.  A WCRF/AICR-ajánlást, az Alternatív Egészséges Étkezési Indexet, a francia táplálkozási és egészségügyi program iránymutatásait, valamint a Medi-Lite ajánlásét. Mindegyikhez mellékeltek egy pontrendszert, amellyel az egyének azonosíthatták, értékelhették az egészségüket hátrányosan befolyásoló viselkedést. Úgy tűnt, mindegyik étrend csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de a tanulmány szerzői szerint a WCRF/AICR mutatta a legjobb eredményeket.

Továbi ajánlások a HáziPatika oldalán.

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés