hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mentsük meg a pajzsmirigyet!

A pajzsmirigydaganatokat sok esetben túldiagnosztizálják és túlkezelik az enyhébb kezelések és az aktív megfigyelés helyett, írja az OTSZ Online.

A véleményt a New England Journal of Medicine-ben 2018. július 25.-én megjelent közlemény szerzői is osztják, akik a teljes pajzsmirigyeltávolítás ellen foglalnak állást, hangsúlyozva, hogy „jelenleg a pajzsmirigy lokalizált (2 cm-nél kisebb) papilláris daganatai esetén is az esetek kb. 80%-ában teljes thyreoidectomiát végeznek, holott ezek a kicsiny daganatok nem veszélyesek".

Már egy 2017-ben megjelent vizsgálat igazolta, hogy az azonnali nagy műtétnél kedvezőbb, ha a pajzsmirigydaganatot három dimenziós monitorozással követjük. A teljes pajzsmirigyeltávolítás bizonyos veszélyekkel is jár: megsérülhet a nervus recurrens (néha mindkét oldali), és a négy mellékpajzsmirigy eltávolításával hipoparathyreoidizmus alakulhat ki. Ráadásul a pajzsmirigyeltávolítás után a betegnek a kiesett hormonműködés pótlására egy életen át pajzsmirigyhormont kell szednie. A pajzsmirigy egyik lebenyének eltávolítása nem jár ilyen súlyos következményekkel, és azt is egyre több adat támasztja alá, hogy a kétféle műtét után csak minimálisan különbözik a pajzsmirigyrák halálozás kockázata.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés