hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mellkasán kívül dobogott a szíve - megműtötték

Sikeresen megműtötték a babát, aki testén kívül dobogó szívvel született. A háromhetes kislány túlélte a műtétet és "jól van".

Vanellope Hope Wilkins császármetszéssel jött világra, mellcsont nélkül. Három műtéttel helyezték vissza a szívét a mellkasába a leicesteri Glenfield Kórházban. Az ectopia cordis rendkívül ritka, egymillió szülésre jut néhány, a többség nem éli túl a születést. A kórház úgy tudja, a kislány az első Nagy-Britanniában, aki életben maradt.

A szülőknek már az ultrahangvizsgálatnál megmondták, hogy baj van, ezután kromoszómavizsgálatot kértek, ami nem mutatott ki rendellenességet, ezért a terhesség megtartása mellett döntöttek. "Azt tanácsolták, ne tartsuk meg a babát, mert a túlélés esélye a nullához közeli. Senki sem hitte, hogy sikerülhet, csak mi" – mondta Dean Wilkins, a 43 éves édesapa. Vanellope születését karácsonyra várták, de november 22-en elvégezték a császármetszést, hogy csökkentsék a fertőzés és a szív károsodásának veszélyét.

Az operációt ötvenfős csoport  szülészek, szívsebészek, altatóorvosok, neonatológusok és szülésznők  végezte. A három műtét közül az elsőt születés után 50 perccel hajtották végre, visszahelyezték a szívet a testbe. Az utolsó operációnál a kislány saját bőrével fedték be a mellkasán lévő lyukat. A gyermekkardiológus abban reménykedik, hogy a jövőben a szívet belső védelemmel is elláthatják, "talán 3D nyomtatású vagy organikus csontokkal". A következő lépés az lesz, hogy leveszik lélegeztető gépről. A kórház szerint "hosszú út áll még előtte", a legnagyobb veszély a fertőzés.

Az Egyesült Államokban már sikerült megmenteni néhány babát, aki ectopia cordialisszal született: Audrina Cardenas 2012-ben jött világra Texasban, a szívét műtéttel helyezték vissza a testébe. Három hónap után engedték haza a kórházból. Mellkasát műanyaglemezzel védik.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés