hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Méhnyakrákos szülés Veszprémben

Megszülte egészséges negyedik gyermekét a veszprémi kórházban egy asszony, akinél terhessége tizenkettedik hetében méhnyakrákot diagnosztizáltak – tudósít az MTI.

Hasonló, komplex együttműködést igénylő speciális beavatkozás - azaz méhnyakrákos daganatnak a császármetszéssel egy időben végrehajtott eltávolítása - az egész világon rendkívül ritka - mondta Udvardy János, az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyásza, a helyi és budapesti orvosokból álló csoport tagja sajtótájékoztatón pénteken Veszprémben. Hozzátette: elenyésző a terhesség alatt jelentkező méhnyakrákos esetek száma, Magyarországon kétezer terhességre nagyjából egy ilyen megbetegedés jut. Tájékoztatása szerint a méhnyakrák - amelyből évente ezer, ezerkétszáz újat diagnosztizálnak - 45-47 éves nőknél fordul elő leggyakrabban, de az utóbbi években jelentősen megnőtt a 20-30 éves betegek száma is.

Egy orvosi team döntött arról, hogy a terhesség 35. hetében egyszerre egy császármetszést és egy speciális méheltávolító, úgynevezett Wertheim-műtétet hajtanak végre - mondta Szilágyi Imre, a veszprémi kórház nőgyógyászati osztályának vezetője. A terhesség nélkül is kockázatos műtéti beavatkozást folyamatos szűrés előzte meg, a magzat és az anya állapotát szigorúan felügyelték - tette hozzá.

Nem egészen két héttel a műtét után anya és gyermeke egészségesen hazamehetett a kórházból.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés