hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Méheltávolítást követően bent felejtett törlőkendő

Jogi esetek

Egy 49 éves marylandi nő 2005-ben méheltávolításon esett át, melyet választott nőgyógyásza végzett. A műtét után a beteg hasi fájdalmat panaszolt, láz, hidegrázás és hányinger gyötörte.
Három vagy négy alkalommal felkereste a nőgyógyász rendelőjét is, mindannyiszor lázra, hidegrázásra és émelygésre panaszkodva, és telefonon is többször kereste az orvost, mivel hasa érintésre rendkívül érzékeny volt. 
Orvosa antibiotikum-kezelést rendelt, és a beteg állítása szerint a fájdalmat a normális gyógyulási folyamat részének tartotta.
 
Öt hónappal a műtét után csípőprotézise miatt a betegnél röntgenvizsgálatot végeztek, amely egy hasüregben hagyott sebészeti törlőkendőt mutatott. A beteg tájékoztatta a nőgyógyászát, aki a hívásra válaszul hangüzenetet küldött neki, amely szerint a szabadságát tölti, és az asszony akár 100 évig is elélhet a törlőkendővel. Mindazonáltal arra kérte a beteget, hogy az újévi ünnepek után keresse fel őt konzultáció céljából.
 
Az asszony másik orvoshoz jelentkezett be, január végén azonban bélelzáródás alakult ki nála. A törlőkendő sürgős eltávolítása céljából kórházi felvételre került, a bélelzáródást ugyanis tályogképződés révén a törlőkendő okozta. A januári műtétből felépülve a beteg hasi panaszai megszűntek.
 
A nő beperelte a nőgyógyászt, gondatlansággal vádolva, amiért az a hasüregben felejtette a törlőkendőt, és nem fordított kellő figyelmet a műtét után állandósuló panaszok kivizsgálására. Az orvos azzal védekezett, hogy a műtétnél használt törlőkendők számolása az asszisztensek felelőssége. Tagadta, hogy a beteg fájdalmat panaszolt volna a műtét után, erről ugyanis nem készült feljegyzés a kórdokumentációban.
 
Az esküdtszék 4,9 millió dolláros kártérítést ítélt meg a felperesnek, melyet végül a kártérítési összegek felső határa miatt 1 329 886 dollárra mérsékeltek.
 
Kommentár
Ebben az esetben a bíróság teljes joggal marasztalta el a nőgyógyászt. A beteg a műtétet követően is hosszú ideig bizalommal fordult nőgyógyászához panaszaival, de érdemi segítséget nem kapott. Rendkívül érdekes az orvos reagálása, amikor fény derült a beteg panaszait okozó, hasüregben hagyott törlőkendőre. Kérdéseket vet fel, hogy az orvos-beteg találkozás elmaradása esetén a modern távközlési technika által biztosított lehetőségeket (SMS, MMS, telefonrögzítő, e-mail stb.) érdemes-e igénybe venni a konzultáció céljaira. Nagy veszélyeket rejt az az orvosi magatartás, amely a beteg vizsgálata nélkül, telefonon vagy más információs csatornát felhasználva próbál orvosi döntéseket hozni, illetve tanácsot adni. Talán ezen okokból nem helyeselhető az orvos-beteg találkozás mellőzésével receptet hagyni a betegnek.
Prof. dr. Papp Zoltán

Nőgyógyászati Továbbképző Szemle

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés