hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Megtalálták a módját az Alzheimer-kór korai felismerésének

Brit szakértők azt állítják, hogy megtalálták a módját az Alzheimer-kór korai felismerésének, amellyel a betegség már évekkel a tünetek megjelenése előtt kimutatható.

Úgy gondolják, hogy a kimutatás megvalósítható egy lumbálpunkcióval és agyi képalkotással. Ha igazuk van, akkor ennek alapján kiválaszthatók lennének azok a betegek, akiken érdemes kipróbálni a betegség folyamatát esetleg lassító vagy a betegséget talán megszüntető új gyógyszereket. Jelenleg egyetlen olyan gyógyszer sem létezik, amellyel gyógyítható lenne a demencia, amely igen sok embert – csak Nagy-Britanniában 800 000-et – érint. Vannak ugyan olyan gyógyszerek és vakcinák, amelyek reményt keltenek, de kipróbálásukat megnehezíti, hogy a demenciát rendszerint csak már előrehaladott fázisában diagnosztizálják.

Dr. Jonathan Schott, a University College of London neurológiai intézetének munkatársa és kollégái most úgy vélik, hogy képesek kimutatni a demencia egyik leggyakoribb okát, az Alzheimer-kórt már annak egészen korai stádiumában, sok évvel a tünetek megjelenése előtt. Két vizsgálatot végeznek: egyrészt meghatározzák, hogy nem alacsonyabb-e a normálisnál a liquorban az amiloid nevű fehérje szintje, másrészt agyi képalkotással – MRI-vel – vizsgálják az agy zsugorodását. (Ismert, hogy Alzheimer-kórban csökken az agy térfogata, és amiloid rakódik le az agyban, s ezért a liquorban alacsonyabb lesz az amilod szintje.)

Hipotézisük igazolására 105 önkéntest vizsgáltak meg. Az eredmények szerint, amelyeket az Annals of Neurology-ban közöltek, azokban a személyekben, akikben a liquor amilod koncentrációja alacsony volt (a vizsgáltak 38 százalékában) kétszer olyan gyors volt az agy zsugorodási folyamata, mint a többi vizsgált személyben. Emellett ötször nagyobb valószínűséggel tartalmazták az APOE4 gént, amely az Alzheimer-kór kockázatát jelzi, és magasabb volt bennük a tau protein szintje is, ami szintén az Alzheimer-kór jellemzője.

Noha még nem lehet megmondani, hogy ki fog-e alakulni Alzheimer-kór ezekben a személyekben, a kutatók úgy gondolják, hogy gyanújuk be fog igazolódni. Rebecca Wood, az Alzheimer Research Trust képviselője örömmel üdvözölte az új lehetőséget, mivel – mint mondta – tudjuk, hogy sok gyógyszer akkor hat jól, ha a betegségek korai szakaszában alkalmazzák őket, és ezért igen nagy jelentősége lenne, ha az Alzheimer-kórt is sikerülne minél korábban kimutatni.

DR. Weisz Júlia
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés