hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megszűnt a gyógyszertámogatás, ritkább lett az álmatlanság

A holland háziorvosok kevesebb benzodiazepint rendelnek betegeiknek, mióta az ilyen gyógyszerek árát nem támogatja az ottani egészségpénztár.

Ennek folytán, mint az az Annals of Family Medicine-ben olvasható, kevesebb szorongásos és alvászavaros diagnózis születik. „Ez azt jelenti, hogy a térítés hiányában van mód a benzodiazepinek rendelésének csökkentésére” – mondta dr. Joëlle M. Hoebert, az Utrechti Egyetem gyógyszerész kutatója, tudósít a Medscape.
A benzodiazepinek hosszú távú alkalmazása abúzushoz, nem megfelelő alkalmazáshoz és nemkívánatos hatásokhoz vezethet. Korábbi vizsgálatok szerint fontos, hogy csökkentsék a benzodiazepint kapó betegek számát, mivel mintegy 30 százalékuk a kelleténél tartósabban és nem előírás szerint fogja alkalmazni a gyógyszert, főleg az álmatlanság kezelésére.
Ennek elkerülésére és a költségek csökkentése végett a holland hatóságok 2009. január 1-től levették a benzodiazepineket a támogatott gyógyszerek listájáról.
A jelen vizsgálatban dr. Hoebert és munkatársai ennek az intézkedésnek a hatását vizsgálták az egészségügyi adatok országos számítógépes adatbázisa alapján.
Elemzésükben 13 596 felnőtt beteg szerepelt, akikben 2008 januárja és 2009 decembere között szorongást vagy álmatlanságot diagnosztizáltak. Összehasonlították a két évet e diagnózisok előfordulási gyakorisága, a felírt benzodiazepin mennyiség és a szelektív szerotonin visszavétel gátlókat (SSRI) szedni kezdő betegek száma tekintetében.
Az eredmény az volt, hogy 2009-ben, a támogatásmegvonást követően ritkább lett a szorongás és az álmatlanság diagnózisa, mint 2008-ban: az álmatlanság diagnózisok száma 2008-ban 3254 volt, de 2009-ben ez a szám 2863-ra csökkent, és szorongást 2008-ban 3769, 2009-ben 3710 esetben állapítottak meg
Összevetették azt is, hogy e diagnózisok esetén milyen arányban írtak fel benzodiazepineket a betegeknek a vizsgált két év során. Az álmatlanságra vonatkozóan 2008-ban 67,0%, de 2009-ben már csak 59,1% volt ez az arány, és a szorongásnál a megfelelő arányok 33,7, illetve 30,1 %-nak adódtak. Mindkét változás szignifikáns volt. Ugyanakkor nem találták jelét annak, hogy a szorongás alternatív kezeléseként több SSRI-t rendeltek volna az orvosok.
A Medscape Medical News felkérésére dr. Michael E. Yurcheshen, a Rochesteri Egyetem (Rochester, NY) munkatársa kommentálta a vizsgálatot. Bár a vizsgálat által feltett kérdést – azt, hogy az egészségpolitika hogyan befolyásolja a gyógyszerfogyasztást – nagyon érdekesnek találta, és értékelte a nagy mennyiségű adat feldolgozását is, úgy vélte, hogy több hiba is volt az elemzésben.
Többek között helytelennek tartotta, hogy az orvosok által adott kódok alapján dolgoztak, mivel sokan nem kódolnak megfelelően, és az is előfordulhat, hogy az orvos szándékosan más kódot ad azért, hogy benzodiazepint írhassson fel a betegnek, ha úgy érzi, hogy annak arra van szüksége.
Kifejtette azt a véleményét is, hogy a benzodiazepineket évtizedekkel ezelőtt a barbiturátok helyettesítése céljából fejlesztették ki, mivel a benzodiazepinek még mindig sokkal biztonságosabbak, mint a barbiturátok. Nem tartja helyesnek, hogy egy értékes gyógyszert ne támogasson az egészségpolitika – sokkal helyesebb lenne, ha azon igyekeznének, hogy alternatív szereket fejlesszenek ki, amelyek legalább ilyen hatásosak, de kevesebb a mellékhatásuk.
A gyakorló orvos szemszögéből nézve szorongás és álmatlanság esetén a benzodiazepinek rövid távú alkalmazása igen hatásos, és helyük van a kezelésben – mondta.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medscape)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés