hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Meglepő hatása lehet egyes magasvérnyomás-gyógyszereknek

Sok magas vérnyomásos beteget ACE-gátló szerrel kezelnek. Ezek a gyógyszerek blokkolják az angiotenzin konvertáló enzimet (ACE), amely a test só- és vízháztartásának egyensúlyát szabályozza és megemeli a vérnyomást.

Az újabb kutatások szerint azonban, amelyeket Ken Bernstein professzor vezetett (Cedars-Sinai Eglészségügyi Központ, Los Angeles, Kalifornia, USA), az enzimnek ezen kívül még számos területen van fontos szerepe. Kulcsszerepet játszik a vér összetételének meghatározásában, a vese fejlődésében és a férfiak termékenységében. Mi több, a kutatók egy eleddig nem várt hatását is kimutatták az immunválaszra.

Az eredményekről dr. Ken Bernstein szeptember 7-én számolt be a berlini Első ECRC „Franz-Volhard” szimpóziumon. Elmondta, hogy azokban az egerekben, amelyekben nagyobb mennyiségben volt jelen az ACE, sokkal erősebb volt az immunválasz a szokásosnál. Az állatkísérletekben az ilyen egerek nemcsak a bakteriális fertőzés ellen harcoltak sikeresebben, de az immunrendszer erősebb válasza lelassította a melanóma, a legagresszívebb bőrrák növekedését is. Ezzel szemben, ha az állat szervezetében kevés volt az ACE mennyisége, az immunsejtek működése kevésbé volt hatásos.

Az ACE-nak emellett szerepe van a vér összetételének meghatározásában is. Az már sok éve ismert, hogy emberekben az ACE-gátlók a vörösvérsejtek számának kisfokú csökkenését okozzák. Az ACE pontos szerepének feltárása végett dr. Bernstein kutatócsoportja deaktiválta azokat a géneket, amelyek az ACE termelődéséért felelősek. A „knock-out” egerek ezután képtelenek voltak az enzim termelésére. A vizsgálat kiderítette, hogy szignifikánsan kevesebb vörösvérsejtjük volt, mint a normál egereknek, és emellett fehérvérsejtjeik funkciócsökkenését is kimutatták. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy az ACE kétségtelenül szerepet játszik a különböző vérsejtek fejlődésében.

A kutatócsoport kimutatta azt is, hogy az ACE-nak fontos funkciója a vesék fejlődésének szabályozása is. Az ACE-t nem tartalmazó egerekben a veseszövet és a vese kis erei patológiás elváltozásait mutatták ki és károsodott a vizeletelválasztás.

Az eredmények szerint a férfi termékenység is összefügg az ACE-val. Az ACE-hiányos hím egerek ugyan továbbra is termeltek spermát, de a reprodukcióra már nem voltak képesek. Ha azonban az egerekben nem magának az ACE-nak a szintjét csökkentették, hanem az ACE egy termékéét – az angiotenzin II-ét –, akkor zavartalan volt a reprodukció. Mindeddig úgy vélték, hogy az ACE elsősorban az angiotenzin II termelődése révén fejti ki a hatását. A mostani vizsgálat azonban azt igazolta, hogy az ACE más aktív anyagokat is termel az angotenzin II-n kívül, például a herékben – írja a Science Daily.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés