hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Meggyógyulni a rákból

A daganatellenes kezelések mellékhatásai, valamint a betegséggel járó megpróbáltatások megviselik a szívet és az érrendszert is – figyelmeztet a Rákgyógyítás Magazin 2017. tavaszi lapszáma, amely körbejárja a lehetséges kardiológiai szövődményeket és azok csökkentésének módjait. 

Szívük állapotát, s ezzel életkilátásaikat a betegek pozitív és negatív irányba egyaránt befolyásolhatják – derül ki a Rákgyógyítás Magazinból, amely rámutat: mivel folyamatosan nő a rákból meggyógyulók vagy a daganatos betegséggel sokáig együtt élők aránya, egyre erősebb szempont a terápiaválasztásban a hosszú távon jelentkező kardiológiai mellékhatások elkerülése, csökkentése. A szív állapotától is függ, hogy végig lehet-e vinni az onkológiailag optimális daganatellenes terápiát, viszont azt is el kellene kerülni, hogy a sikeres onkológiai kezelést követően, idő előtt kelljen a betegeknek szívproblémákkal szembesülniük.

A lapból kiderül, hogy a rák miért zárja ki az esetek döntő többségében a szervátültetés lehetőségét, miért nem kaphat új vesét, májat, hasnyálmirigyet vagy tüdőt az, akinek valamely szervét rosszindulatú tumor támadta meg. A magazin körbejárja mi az oka, s mi lehet az ellenszere a daganatos betegség miatti kóros fogyásnak. Kiderül: a daganat miatti testsúlyvesztés nem fittebbé teszi, hanem legyengíti a beteget, ezzel egyrészt rontja az életminőséget, másrészt gátja lehet a daganatellenes kezelések megkezdésének vagy folytatásának is. Nem elég többet enni, az esetek jelentős részében orvosi beavatkozás is indokolt.

A kopasz apukák is olyan gyógyszert kapnak, mint anya? Ha elkapom anya betegségét, kihullik az én hajam is? És a pónik sörénye? Egy óvodás kislány kérdései emlőrákkal küzdő fiatal édesanyjához, aki internetes naplóval, valamint saját történetüket mesébe szőve igyekszik kiírni magából mindazt, ami családjával történik, egyúttal segíteni ezzel a hasonló cipőben járó sorstársaknak. A lapban egy másik példaadó riport pedig arról szól, hogyan lehet sztómával, azaz a hasfalon kialakított mesterséges bélnyílással is teljes és érdekes életet élni, s még így sem feladni olyan álmokat, mint akár az ejtőernyős ugrás vagy a siklóernyőzés.

A lap összefoglalja hogyan vezetett félre egy álprofesszor daganatos betegeket, miként kapcsolódhatnak be a betegek klinikai gyógyszervizsgálatokba, s mi mindent tesznek a Gyógyulj Velünk Egyesületet működtető daganatos betegek a sorstársakért.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető.

A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is elérhető a betegtájékoztató misszió.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés