hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Gyógyítás

Megérkeztek a baptisták Haitiba, a reformátusok Dominikában várnak

Megérkezett Port-au-Prince-be, Haiti fővárosába helyi idő szerint pénteken késő délután a Baptista Szeretetszolgálat által vezetett hétfős mentőcsapat – tájékoztatta az MTI-t Révész Szilvia, a baptisták szóvivője.
Közben megérkezett a dominikai fővárosba a Magyar Református szeretetszolgálat egészségügyi csoportját szállító repülőgép is.
 
Révész Szilvia szerint a baptista mentőcsapat tagjai a hosszú, viszontagságos út után a központi bázisukat építik ki a földrengés sújtotta Haiti fővárosában. A helyi partnerszervezet már várta a helyszínen baptista csoportot. Az orvosok és ápolók egy épen maradt klinikán megkezdték a sérültek ellátását, a speciális mentősök pedig a túlélők mentésében segítenek majd a fővárosban (hacsak a helyi katasztrófavédelmi központ máshová nem irányítja őket). A csapat humanitárius szakembere a „Fogadj Örökbe” jelképes gyermektámogatási programot készíti elő a földrengés sújtotta országban – közölte Révész Szilvia.
 
A hétfős baptista csoport különgépét még a dominikai határnál leszállásra utasította a katonai légiirányítás. A csoport végül közúton, ENSZ-kéksapkások kíséretével jutottak el Haitiba.
 
A magyar-amerikai csoportot hatalmas káosz, zűrzavar és borzalmas hullaszag közepette a romok között kutató mentőcsapatok látványa fogadta Port-au-Prince-ben. „A helyzet rettenetes, ilyet még soha nem láttam!” – mondta Szilágyi Béla, aki már tíz éve vesz részt mentésekben nagy katasztrófák helyszínén a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatójaként.
 
A baptista csoport a tervek szerint egy hétig dolgozik majd a földrengés helyszínén.
 
Közben landolt pénteken a Dominikai Köztársaságban a Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi csoportját szállító repülőgép. Leszállás után a csoport tagjai bejelentkeztek az országba, felvették a kapcsolatot a helyi szervezőkkel.
 
Osgyán Dániel, a csoport vezetője arról tájékoztatta az MTI-t telefonon, hogy az ENSZ a dominikai főváros egyik kórházában gyűjti össze a Haitibe igyekvő mentőcsapatokat. Sokan várnak az útra, s nem könnyű bejutni Haitiba. Még nem dőlt el, hogy a magyar mentőcsoport mikor és hogyan – légi úton vagy szárazföldön – jut el Haitiba, de erre hamarosan fény derül – mondta Osgyán Dániel.
 
A Magyar Református Szeretetszolgálat csoportja 13 főből áll. A csoportvezetőn kívül háromfős technikai személyzet, öt orvos, négy kutyás segítő, illetve három mentőkutya van a csoportban. A csoport a túlélők megtalálását, kiszabadítását és ellátását is végzi majd. A küldöttség kötszert, gyógyszert, infúziót, emelő, vágó eszközöket visz magával, s várhatóan több, mint egy hetet tölt a területen.


Bárki csatlakozhat a Facebook közösségi oldalon keresztül egy-egy virtuális gyertya vásárlásával a keddi földrengés sebesültjeiért és az otthon nélkül maradottakért szervezett virrasztáshoz, ami helyi idő szerint pénteken délután 6 órakor kezdődik New Yorkban – olvasható az UNICEF Magyar Bizottságának közleményében.

Mint írták, a gyertya 5 dollárba kerül, és az UNICEF haiti segélyprogramját támogatja. Ebből az összegből egy gyapjútakarót vagy 3 darab 10 literes, ivóvíz tárolására alkalmas műanyag tartályt biztosíthat a szervezet.

A magyar UNICEF 3 millió forinttal támogatja a segélyakciót, és további pénzbeli adományokat vár, hogy hatékonyan segíthessen a földrengés gyermekáldozatain – tették hozzá.

A Baptista Szeretetszolgálat gyermektámogatási programot indít Haitin, melynek keretében jelképesen örökbe lehet fogadni egy árván maradt gyermeket. A havi 3000 forintos adományokkal a haiti árva gyermekek ellátásához szeretnének hozzájárulni – írták. A lakosság 46 százaléka 18 évnél fiatalabb, így a gyermekáldozatok száma is tragikus mértékű – mutattak rá. Mint közölték, a Fogadj örökbe! elnevezésű jelképes gyermektámogatási programról bővebbet a www.fogadjorokbe.hu weboldalon lehet megtudni.

A túlélők keresése még folyamatban van, ám lassítja a munkálatokat, hogy a mentésben részt vevőket is bevonják a sérültek ellátásába, mert kevés az orvos a földrengés sújtotta területen.

A Pan American Health Organization nemzetközi egészségügyi szervezet friss, pénteki becslése szerint a földrengésnek 50–100 ezer halálos áldozata van. Megfigyelők szerint a földrengés utáni helyreállításhoz több száz millió dollár külföldi segélyre lesz szükség.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés