hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megelőzés helyett kezelésre költ az állam

Egyre több nő hal meg mellrákban; szűrésre egy, kezelésre 23 milliárdot költ az állam, derül ki a hvg.hu összeállításából.

2015-ben 2220 nő és 30 férfi halt meg mellrákban vagy annak szövődményében – derült ki Rétvári Bence államtitkár parlamenti válaszából, amelyet Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő kérdésére adott. A válaszban a hvg.hu szerint az államtitkár kifejti, hogy 2010 óta a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 44.543 női és 895 férfi emlőrák megbetegedést regisztráltak. Éves lebontásban az látszik, egyre több a beteg, bár az államtitkár megjegyzi, emlőrák tekintetében az OECD átlagnál itthon kicsivel jobb a helyzet.

A válasz szerint egyre többet költ az állam mammográfiás szűrésekre, 2016-ra az összeg meghaladta az egy milliárd forintot. A betegekre fekvőbeteg szakellátásban - aktív és krónikus ellátásokat összeadva - nagyjából 13,4 milliárd forintot, járóbeteg szakellátásban laborra, gondozásra, CT-re, gyógyszertámogatásra pedig további 10 milliárd forintot költöttek tavaly.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés