hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megbütykölt vírust vethetnek be a veszettség ellen

Az egyesült államokbeli Georgia Egyetem kutatói új veszettség elleni védőoltást készítettek, amely embereket és állatokat egyaránt képes megvédeni – írja az mno.hu.

A jelenlegi veszettség elleni oltóanyagok a veszettség gyengített kórokozóinak segítségével eredményeznek immunválaszt, illetve alakítanak ki védettséget. Biao He professzor azonban más – a jelenleginél jóval olcsóbb védekezést lehetővé tevő – technológiát talált föl: a veszettség vírusának egy nem vírusjellegű darabját ágyazta a parainfluenza 5 (PIV5) kórokozójába, amely egyébként légzőszervi fertőzést idéz elő az ebeknél. A PIV5 vírus, mint bármilyen más kórokozó hordozója képes antitestek termelésére ösztönözni a befogadó szervezetet. „Ez lehet az ember legjobb barátja, ami a vivőanyagokat illeti” – fogalmazott He professzor.

„A PIV5 vírus kiváló hordozóanyag lehet a veszettség elleni védőoltásoknál, ami új generációs kombinált vakcinák előállítását helyezi kilátásba. A PIV5-öt már eddig is használtuk védőoltáshoz, tehát tudjuk, hogyan állíthatjuk elő tömegesen és költséghatékonyan” – idézi He professzort az mno.hu.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés