hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Másfélszer több a melanomás eset

Tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, a daganatos betegségek közül ez a mutató nőtt a legnagyobb mértékben – közölte a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

hirdetés

Holló Péter azt mondta, a melanoma az emberi szervezetben előforduló legveszélyesebb daganat, leginkább az egyszeri leégések miatt a bőr festéket termelő sejtjeiből alakul ki. A daganatok hetven százaléka újonnan, mintegy harminc százaléka pedig már meglévő anyajegyekből jön létre. Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, mert saját magunkon könnyebben észrevesszük, ha a már meglévő anyajegyek, foltok színe, mérete, alakja megváltozik, vagy ha új elváltozások jelennek meg a bőrünkön. Emellett évente egyszer érdemes orvossal is megnézetni a bőrünket – tette hozzá.

Mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érje a bőrét
Mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érje a bőrét

Elmondta, hogy a világos bőrűek, a sok anyajeggyel rendelkezők és a gyermekek a legveszélyeztetettebb csoportok, de mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érje a bőrét. Figyelmeztetett arra is, hogy a szolárium mértéktelen használata a bőr korai öregedéséhez, károsodásához és daganatok kialakulásához vezet.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés