hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Maradhasson a szülő

Egy friss, reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a magyar felnőttek fontosnak tartják, hogy a szülő a kórházban a gyermeke mellett maradhasson.

A TASZ által rendelt, 18-59 éves korosztály körében készült, 1000 fős reprezentatív kutatás tanúsága szerint a felnőtt  lakosság 85%-a gondolja úgy, hogy a szülő, ha úgy akarja, akár folyamatosan a kórházba került gyermeke mellett maradhasson. 81% szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri. A TASZ három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában évek óta azt hangsúlyozza, hogy ez nem csak igénye, hanem a törvény által garantált joga is a szülőknek.

A tisztaság és a tájékoztatás a legfontosabb

A fenti két kérdés mellett a kutatásban nyolc felsorolt szempontot is értékeltek a megkérdezettek, aszerint, hogy mennyire tartják fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása során. A szempontok közül az intézményben lévő higiénés körülményeket és  a megfelelő tájékoztatást tekintik a legfontosabbnak. De az összes többi szempont is fontos vagy nagyon fontos a válaszadók több mint 85%-a számára:  a korszerű eszközök és a kíméletes eljárások alkalmazása, a gyermekre szabott, gyerekbarát környezet, a gyermekjátékok jelenléte. Emellett az is, hogy olyan körülmények legyenek a kórházban, amelyek segítik a szülő benttartózkodását, tehát hogy kulturált körülmények között tölthessék a kísérők a gyermekük mellett az éjszakát. A kutatásból kiderül, hogy a kisgyermeket nevelő szülők számára mindezek még inkább fontosak.

Véleménylista a gyermekellátókról

A TASZ 2017 őszén feltérképezte a gyermekellátást végző kórházakat, hogy kiderüljön, melyek a leginkább gyerek- és szülőbarát intézmények. A megújult oldal a tasz.hu/gyerekkelvagyok címen érhető el. Az oldal hiánypótló, hiszen az összes, gyermekeket ellátó magyarországi kórház saját adatlappal jelenik meg rajta, amelyen hasznos információk mellett (látogatási idő, útvonaltervezés, osztályok telefonszáma, stb.), a gyermekbarát szempontok alapján kialakított értékelés is szerepel. Valamint a szülőknek is lehetőségük van az általuk megismert kórházról értékelést adni, a jó és rossz tapasztalataikat megosztani.

„Nagy örömünkre a három éve zajló kampányunk legfőbb tanulsága az, hogy egyre több helyen oldják meg, hogy a szülő kulturált körülmények között maradhasson a gyermekével a kórházban. Azt tapasztaltuk, hogy a kórházak egyre inkább odafigyelnek arra, hogy gyerek- és szülőbarát ellátást nyújtsanak. Úgy látjuk, hogy a változtatás elsősorban nem pénz kérdése, hanem a tenni akaráson és a jószándékon múlik. A sok jó példa mellett azért persze még jócskán vannak olyan intézmények, amelyeknek van mit javítaniuk a jelenlegi ellátáson. A legtöbb esetben a megfelelő tájékoztatás hiányzik, illetve több kórházban különböző feltételekhez kötik a szülő benttartózkodását. Máshol csak költségtérítés ellenében maradhat a szülő a gyermeke mellett. A körülményektől függetlenül is, egy gyermek kórházba kerülése drámai esemény, különösen, ha az ünnepekre esik a kórházi tartózkodás. Ezért a TASZ idén decemberben ajándékcsomaggal könnyíti meg a kórházban tartózkodó gyerekek és szüleik éjszakáit” – nyilatkozta Asbóth Márton, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés