hirdetés
2019. március. 24., vasárnap - Gábor, Karina.
hirdetés

Már hatályos a sugárterhelésről szóló rendelet

A rendelet hatálya kiterjed minden olyan sugárterhelésre, amely az egészségügyi ellátás során éri a betegeket, ellátókat, írja a WebOrvos.

hirdetés

A mai naptól hatályos az emberi erőforrások minisztere 21/2018. (VII. 9.) EMMI rendelete az egészségügyi szolgáltatások nyújtása során ionizáló sugárzásnak nem munkaköri kötelezettségük keretében kitett személyek egészsége védelmének szabályairól – írja a WebOrvos.

A rendelet hatálya kiterjed minden olyan személy orvosi sugárterhelésére, aki orvosi vizsgálaton vagy kezelésen; munkaköri és egyéb egészségügyi alkalmassági vizsgálaton; egészségügyi szűrővizsgálaton; orvosi vagy orvosbiológiai kutatási programban vagy igazságügyi orvosszakértői vizsgálaton vesz részt, valamint a gondozók és segítők orvosi sugárterhelésére.

A Magyarországon alkalmazható ionizáló sugárzással járó orvosi eljárásokról az országos tisztifőorvosnak kell a rendeletben meghatározott adattartalommal nyilvántartást vezetnie, illetve elérhetővé tennie az általa működtetett honlapon. Ionizáló sugárzással járó új orvosi eljárást csak az országos tisztifőorvos jóváhagyását és az eljárás nyilvántartásba vételét követően lehet alkalmazni.

A rendelet szerint jóváhagyott ionizáló sugárzással járó orvosi eljárásokat az Egészségügyi Szakmai Kollégium háromévenként felülvizsgálja, és a felülvizsgálat eredményéről tájékoztatja az országos tisztifőorvost.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés