hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Malária ellen: a moszkitók szexuális életének megzavarása

Mivel Afrikában a maláriát elsősorban az Anopheles gambiae nevű szúnyog terjeszti, amely életében csak egyetlenegyszer párzik, a párzás folyamatába való beavatkozás drámaian csökkentené e moszkitók számát.
A kérdést az Imperial College London kutatói tanulmányozták, eredményeiket a PLoS Biology-ban tették közzé, és a Reuters ismertette őket. A kutatók kiderítették, hogy a párzást követően létre kell jönnie egy  „párzási dugónak”, amely a megfelelő helyen tartja a nőstény szúnyogokban a spermiumokat; ha ez a dugó hiányzik, a megtermékenyítés nem jön létre.
 
Flaminia Catteruccia és kutatócsoportja elemezték a dugó összetételét, és kimutatták, hogy létrejöttéhez az szükséges, hogy a transzglutamináz enzim kölcsönhatásba lépjen a hím moszkitó ondófolyadékának fehérjéivel. Ennek hatására a híg ondófolyadékból tömör, zselatinszerű massza lesz. Ha lehetetlenné tették a transzglutamináz képződését a hím szúnyogokban, nem alakult ki a dugó, és nem jött létre a megtermékenyítés sem.
 
Ha ezt a folyamatot a terepen is létre lehetne hozni, például spray formájában alkalmazott rovarirtóval, ez újabb fegyver lehetne a malária ellen. Az egészségügyi szakértők szerint nem egyetlen módszerrel, hanem több megelőző és gyógyító eljárás kombinációjával kell felvenni a harcot a malária ellen, amely évente több mint egymillió ember halálát okozza, és a legsúlyosabban érintett térségekben, például Fekete-Afrikában a halottak 90 százaléka gyermek.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés