hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Magyarországon is használják a felfüggesztett fogamzásgátlót

Felfüggesztik Franciaországban a Diane 35 tabletta és generikumainak forgalmazását - jelentette be a francia gyógyszerészeti ügynökség.

A német Bayer konszern 1987 óta forgalomban lévő, eredetileg a pattanásos bőr kezelésére szolgáló hormonkészítményét elsősorban fogamzásgátlóként használták – emlékeztet az MTI.

A felfüggesztés három hónap múlva lép életbe. A döntés azt jelenti, hogy nem tiltják be a készítményt, hanem meghatározatlan időre felfüggesztik a forgalmazását. A felügyelet azt ajánlja az érintett pácienseknek, hogy ne hagyják azonnal abba a Diane 35 szedését, hanem forduljanak kezelőorvosukhoz tanácsért. A hatóság adatai szerint 2012-ben 315 ezer nő használta ezt a készítményt fogamzásgátlóként. A készítmény forgalmazási engedélye azonban kizárólag bőrkezelésre vonatkozik.

A döntés előzménye, hogy a hatóság megállapítása szerint az elmúlt 25 évben Franciaországban négy, mélyvénás trombózis miatt bekövetkezett haláleset köthető a Diane 35 tablettához.  

Még a felfüggesztésről szóló hír megérkezése előtt írt a Délmagyar a honi helyzetről:

A készítményt Magyarországon is forgalmazzák és alkalmazzák – ráadásul nem csupán nőgyógyászok írják fel. Pattanásos bőr kezelésére a bőrgyógyászatban is használják – igaz, egyre ritkábban. Ebből a hatóanyagcsoportból ugyanis készültek már újabb, modernebb pirulák is – írja a lap.

Olyan típusú pattanásokra alkalmazzuk középsúlyos és súlyos esetekben, amelyek hátterében a túlzott férfi nemi hormon hatásnak van szerepeidézi Gaál Magdolnát, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusát a delmagyar.hu.

(forrás: MTI, Délmagyarország Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés