hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Magyarország alacsonyan HIV-fertőzött státuszú

Magyarország az alacsonyan HIV-fertőzött státuszba tartozik, mivel az intravénás kábítószereket használók közé nem jutott be a vírus, így elsősorban a szexuális átvitel jellemző, mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa az M1-en.

Szlávik János hozzátette: Magyarországon több mint hatezren lehetnek fertőzöttek, minden évben 200-300 új vírushordozót szűrnek ki, ebből körülbelül 50 ember kerül a betegség végstádiumába, és 10-15 meghal az AIDS következtében.

A világon 33 millió ember fertőzött, egyes országokban vannak speciális jellemzők, például Ukrajnában és Oroszországban szinte csak az intravénás kábítószerek útján terjed a betegség, míg Közép-Európában gyakran a homoszexuálisak között figyelhető meg a vírus átadása.

Szlávik János hangsúlyozta: a HIV-fertőzés jól karbantartható, de nem gyógyítható betegség. Ha a beteget a HIV-fertőzés korai stádiumában, az első pár évben diagnosztizálják, akkor az AIDS nem alakul ki és a beteg kezelésekkel hosszú életet élhet, fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a kutatások a gyógymódot a génterápia jövőjében valószínűsítik.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés