hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Magyar startup tesztje a sikeres meddőségkezelésekért

Várhatóan már jövőre elérhető lesz hazánkban az a magyar fejlesztésű teszt, amely forradalmasítja a lombikbébi kezelést; minden korábbinál pontosabban megmutatja az embrióbeültetés legideálisabb időpontját.

Jövőre lesz 40 éves Louise Brown, a világ első lombikbébije, akinek „megalkotója” később Nobel-díjat kapott a meddő párokon segítő eljárás kidolgozásáért. Azóta az in vitro fertilizációt (IVF) világszerte alkalmazzák; Magyarországon mintegy 6000, Európában 700 ezer, a világban több mint 2,5 millió beavatkozás történik évente. A gondot – a mostanában Magyarországon felvetett morális dilemmák mellett – az jelenti, hogy a lombikeljárások sikeressége csupán 25–30 százalék. A sikeresség függ a beültetett embrió és a méhnyálkahártya, azaz az endometrium állapotától. Vannak kittek, melyek hozzájárulnak a sikerráta javításához, de ezek elsősorban az embrió állapotához köthetők, míg arról eleddig viszonylag keveset tud(t)unk, milyen környezetbe is kerül az embrió. Itt lép a színre a Quantibio Kft. Prelife-tesztje: a kifejlesztett módszer segítségével mintegy 20 százalékkal nőhet a megtermékenyülés esélye az in vitro eljárásoknál és az inszeminációnál.

Mint azt a Czeizel Intézetben tartott sajtóbemutatón dr. Bálint Bálint kutató, a Quantibio Kft. és a Prelife projekt alapítója, a Debreceni Egyetem adjunktusa elmondta: startup céget hoztak létre a fejlesztésre, melyben világcéggel működnek együtt a prenatális diagnosztika területén. Mindezt indokolja, hogy az elmúlt 50–60 évben nagy változások történtek a társadalomban: a nők egyre későbbre tervezik a gyermekvállalást, ám „a biológiai óra nem tudja követni” ezeket a változásokat. Magyarországon már minden hatodik párt érint a meddőség, amit esetenként ismételt eljárásokkal igyekeznek orvosolni, csakhogy várólisták vannak és korlátozott az évente végezhető beavatkozások száma is. E helyzeten javíthat a cég által kifejlesztett Prelife-teszt, amely – szemben más módszerekkel – az anyai méhnyálkahártya állapotáról szerzett információk birtokában képes megmutatni, hogy megfelelő állapotban van-e az endometrium a beültetéshez. Az eljárás nem invazív, nem jár vérzéssel; költséget és időt takaríthatnak meg vele, s személyre szabottabb lehet az eljárás.

A sikeres beültetéshez ugyanis mindössze 1-1,5 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódhasson. Eddig a rutin szerint ultrahangvizsgálatot végeztek, csakhogy az „implantációs ablak” nem látszik ultrahanggal. Az új diagnosztikai eljárás lényege a méhnyálkahártyából vett minta génexpressziós vizsgálata. Megjegyzendő, hogy a minta a mosófolyadékból származik, s lehetőséget ad arra, hogy az eredményeket már az aktuális ciklusban felhasználhassák. Jelenleg a beültetés napján tesztelnek, s a mintában az implantációs ablak előtti, alatti és utáni markerek is jelen vannak.

Az új diagnosztikai eljárást 2016 óta három hazai klinikától származó mintákon, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében vizsgálják, eddig közel 150 mérést végeztek el a klinikai vizsgálat keretében. A klinikai validálásra az év végig 500 mérést terveznek. Céljuk az, hogy a mérést bárhol elvégezhessék, majd a termék az USA-ban és Európában is engedélyezett legyen. Mivel a hazai diagnosztikai kassza zárt, az új tesztek esetleges befogadása nemzetgazdasági döntést igényel, később azonban tervezik a finanszírozásról szóló egyeztetést az egészségbiztosítóval. Kérdésünkre, hogy a teszt idehaza mikortól lesz elérhető, azt a választ kaptuk, hogy a termék piaci bevezetésének egyes szegmensei már 2018-ban megnyílhatnak Magyarországon. E teszthez egyébként van hasonló a piacon, mintegy 1000 euró körüli áron kapható, de az invazív beavatkozással jár – a Prelife ennél lényegesen olcsóbb lehet.

Az egyénre szabott módszer továbbfejlesztése és nemzetközi elterjesztése céljából a Quantbio Kft., a Prelife tulajdonosa szeptember 6-án a stratégiai együttműködésről mindenesetre már megállapodott Európa vezető prenatális genetikai teszt-gyártójával, a LifeCodexx-szel. A vállalat, amelynek központja a németországi Kontanzban van, 2012-ben, Európában elsőként állított elő nem invazív prenatális tesztet, PrenaTest® néven a születendő gyermekek leggyakoribb kromoszomális rendellenességeinek kiszűrésére. Mint azt dr. Michael Lutz, a Prelife-teszt külföldi forgalmazását vezető LifeCodexx vezérigazgatója közölte, a hazai Czeizel Intézettől eddig mintegy 8000 mintát gyűjtöttek be, ami a sikerrel elemzett minták kb. 10 százaléka. A Prelife-tesztelés sikerét elősegítendő, szeretnék megsokszorozni a minták számát az IVF területén.

Dr. Balogh István, a Quantibio Igazgatótanácsának tagja arról is beszámolt, hogy az együttműködés aláírását megelőzően közvélemény kutatást végeztek az érintettek körében. Eszerint a résztvevők sokszor „futószalag-szerűnek” élik meg a beavatkozásokat, kevésnek tartják az időt a tájékoztatásukra, így kevés ismerettel rendelkeznek. A helyzeten javítandó a cég online kurzust hozott létre az IVF előtt álló nőknek.  A segédanyag a www.prelife.hu honlapon elérhető.

Czeizel Endre nyomdokain
A magáncégek gyógyszertámogatását diszkriminatívnak, de alapvetően jónak tartja a lombikbébi eljárásokkal kapcsolatos minapi kormánydöntést Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője – közölte a MedicalOnline érdeklődésére. Az intézmény nem foglalkozik IVF-eljárásokkal. Alapvetően magzati diagnosztikát végeznek, s küldetésüknek tartják, hogy megvalósítsák Czeizel Endre 80-as évek elején megálmodott „családtervező szolgáltatásait”, amelyek az optimális fogantatásra és a megelőzhető magzati ártalmakra koncentrálnak. Az intézet a 90-es években honosította meg a kockázatbecslésen alapuló Down-szűrést Magyarországon, s 2012-től vezették be azt a non-invazív lehetőséget, amellyel a magzat DNS-ét tudják vizsgálni az anyai vérből. Szerepük a Prelife-teszttel kapcsolatban elsősorban a termék eljuttatása lesz a szakemberekhez és a családtervezőkhöz: a fejlesztés jóvoltából a teszt járóbetegként elvégezhető, a minta gyorsan az adott laborba küldhető, s az eredmény ugyancsak gyorsan az orvoshoz visszajuttatható lesz.
Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés