hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Diagnosztika mobilapp-pal

Egy okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás segítségével nagy pontossággal felismerhetők a gyermekkori légúti betegségek.

A ResApp diagnosztikus algoritmust az alsó légúti betegségek diagnosztikájára dolgozták ki. Az alsó légutak gyulladása (pl. bronchiolitis, pneumonia) gyakran súlyosabb formában jelentkeznek és mélyrehatóbb következményekkel járnak, mint a felső légúti megbetegedések. A hatékony kezelés szempontjából kritikus jelentőségű a légúti betegségek két típusának elkülönítése.

Az ezzel foglalkozó vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a felső és alsó légúti betegségek differenciálásában a ResApp mobilalkalmazás diagnosztikai pontossága meghaladja a 90 százalékot, míg a pontosság elérheti a 99 százalékot is, amikor azt kell eldönteni, hogy alsó légúti betegség áll-e fenn vagy nincs kimutatható légúti megbetegedés.

A hagyományos diagnosztika alapját a mellkasi hallgatózás, a kiegészítő paraméterek (pl. oxigénszaturáció) és a járulékos tesztek (pl. mellkasi röntgenvizsgálat, laboratóriumi paraméterek, köpetvizsgálat) képezik. A 218 légúti fertőzéses esetet felölelő adatbázis 24 olyan esetet is magában foglalt, amikor a tapasztalt klinikai gyermekgyógyászati team által végzett hallhatózás nem adott egyértelmű diagnózist, ezekben az esetekben további megfigyelések és tesztek voltak szükségesek a megbízható kórisme felállításához. Tizenkilenc esetben (80 százalék) a ResApp algoritmus további klinikai megfigyelések és járulékos vizsgálatok nélkül is képes volt diagnosztizálni az alsó légúti fertőzést.

Az alsó és felső légúti betegségek, illetve az egészséges gyermekek elkülönítésében a módszer összegzett pontossága 89 százaléknak bizonyult. Egyes klinikai szituációkban a pontosság még ennél is nagyobb volt: például a krupp, a vírus okozta tüdőgyulladás, a bronchiolitis és a felső légúti fertőzések differenciálásában a ResApp algoritmusok pontossága 90 és 98 százalék között változott. Azokban az esetekben, amikor az orvos először nem állapított meg betegséget, a későbbi kiegészítő klinikai tesztek azonban alsó légúti betegséget igazoltak, a módszer az esetek 98 százalékában nyújtott pontos diagnózist.

A módszert eredetileg Udantha Abeyratne dolgozta ki abból a megfontolásból kiindulva, hogy a köhögés és a légzési hangok jellege alapvető információkat hordoz a légutak állapotáról. A hangelemzés alapján lehetővé válik számos krónikus és akut légúti betegség (pl. pneumonia, asztma, bronchiolitis és krónikus obstruktív tüdőbetegség [COPD]) diagnosztizálása és súlyosságának meghatározása.

Az új technológia alkalmazása különösen előnyös lehet a szegényebb országokban, ahol a tüdőbetegségek specifikusabb diagnosztikájára gyors és viszonylag olcsó eszközt jelenthet. A pneumonia évente több mint 950 000 ötévesnél fiatalabb gyermek életét követeli, legnagyobb részben Dél-Ázsiában és Afrika szub-szaharai régióiban. E halálesetek sok esetben arra vezethetők vissza, hogy jó minőségű egészségügyi ellátás hiányában késik a diagnózis felállítása.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) jelenleg is foglalkozik a ResApp alkalmazással, és a remények szerint az alkalmazás rövidesen megkapja a forgalomba hozatali engedélyt gyermekgyógyászati, majd eztán felnőtteknél történő alkalmazásra is, írja az OTSZ Online.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés