hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Látványos májteszt a háziorvosnál

Egy teszttel vérmintából egyszerűen kimutatható, hogy mennyire veszélyeztetett az érintett páciens mája - adta hírül az MTI.

Az eszközt a brit háziorvosoknál vehetik majd igénybe azok, akiknél felmerül, hogy túlzott alkoholfogyasztás, 2-es típusú cukorbetegség vagy elhízás miatt károsodhatott a májuk.

A májkárosodás nagyon hosszú ideig észrevétlenül, tünetek nélkül zajlik, sokszor csak akkor szerez róla tudomást a páciens, amikor már májelégtelenség alakult ki nála. Bár a máj bizonyos mértékig képes az öngyógyulásra, ha valaki nem tud állapotáról, túl késő lehet a beavatkozás vagy életmódváltás. Mire a páciensek kórházba kerülnek, általában olyan nagy mértékű a májzsugor, hogy 12 hónapon belül meghal az érintett még akkor is, ha abbahagyja az alkoholfogyasztást.

A "villanyrendőrteszt" a közlekedési lámpák zöld, sárga és piros színeivel kódolja a máj állapotát. A zöld jelzés azt jelenti, hogy valószínűtlen a májkárosodás, a sárga figyelmet érdemel, a piros pedig azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel májkárosodás áll fenn, amely potenciálisan visszafordíthatatlan.

A Southamptoni Egyetem kutatói, akik a tesztet kifejlesztették, több mint 1000 fő részvételével próbálták ki az új eszközt egy májklinikán. Mint kiderült a teszt a májbetegségek prognózisának jóslására is alkalmas. A vizsgált páciensek mintegy felénél jelzett pirosat az eszköz, utóbbiak negyede öt éven belül meghalt májelégtelenségben, míg a zöld jelzést kapott páciensek közül senki – írja a BBC hírszolgálata.

(forrás: MTI, BBC News)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés