hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Látás Hónapja: ingyenes szűrések

Immár 13. alkalommal várják ingyenes látásellenőrzéssel és szaktanácsadással az érdeklődőket a Látás Hónapja rendezvényen.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója elmondta, a látszerészek, optometristák és szemorvosok összefogása nyomán valósul meg a kezdeményezés, amelynek idei kiemelt témája a száraz szem szindróma. A várható élettartam kitolódásával és a környezeti ártalmak megszaporodásával egyre több ember számára jelent majd problémát ez a kórkép – indokolta a témaválasztást az igazgató.  

Idehaza a szürkehályog a leggyakoribb látásprobléma, emellett gyermekkorban a kancsalság, a veleszületett rendellenességek, majd felnőttkorban a glaukóma, a fénytörési hibák és a cukorbetegség szövődményeként jelentkező szemfenék-problémák, illetve az időskori makuladegenerációk a leginkább jellemzőek – ismertette dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Egyre több ember számára jelent azonban gondot a száraz szem szindróma, amely mögött elsősorban az áll, hogy egyre tovább élünk, és egyre több környezeti ártalommal kell számolnunk – hangsúlyozta az igazgató. Mint mondta, hormonális változások is módosítják a könny összetételét, ezért 40-50 éves kortól, főként a nőknél megnő a szemszárazság előfordulása. A viszketéssel, szúró érzéssel járó elváltozás hatására a szemfelszín is megváltozhat, amit már szemüveggel nem is lehet korrigálni, ezért is olyan fontos a megelőzés. Mivel egyéb betegségek, például pajzsmirigyproblémák és neurológiai okok is kiválthatják a szem szárazságát, így először mindenképpen szemorvosi vizsgálatra van szükség az okok tisztázásához. Hozzátette, mintegy hatvan féle vény nélküli szemcsepp kapható a patikákban, fontos azonban, hogy szakorvosunkkal egyeztetve válasszunk ezek közül.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt beszélt arról is, hogy a Látás Hónapja a látszerészek, az optometristák és a szemorvosok összefogásával valósul meg. A klinikaigazgató azt tanácsolta, hogy az októberi akció részeként azok is nézessék meg a szemüket, akiknek nincs panasza, a szembetegségek ugyanis gyakran lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki, és okoznak visszafordíthatatlan elváltozásokat.

Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke elmondta, a szakmai összefogás nyomán országszerte több száz vizsgálóponton várják az érdeklődőket ingyenes látásvizsgálattal és szaktanácsadással egész októberben. Beszélt arról is, hogy a környező világból származó információk mintegy 90 százalékát vizuális úton szerezzük, ezért is fontos, hogy minél több embert szólítsanak be a kampány során az optikai üzletekbe, hogy tisztába kerüljenek a látásképességükkel.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés