hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A laborparaméterek előre jelezhetik a citokin vihart

A kiterjedt szervkárosodást és sok esetben halált okozó citokin vihar elleni küzdelem egyik fontos eleme a vihart jelző klinikai paraméterek meghatározása, írja az OTSZ Online.

Számos esetben igazolódott, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés az immunrendszer túlzott reakcióját eredményezi. Ha ennek során hosszú időn át és nagymértékben fokozódik a gyulladásos mediátorok termelődése, akkor ún. citokin vihar alakul ki, ami több szerv károsodását idézi elő. Az immunsejtek aránya eltolódik, a neutrofil granulociták aránya növekszik, a limfocitáké csökken, az interleukin-6 és a C-reaktív proteinek szintje emelkedik és ezek köztudottan  jelzik az intenzív ellátás szükségességét és azt, hogy a halál nagyobb valószínűséggel következik be.

Az Annals of the Rheumatic Diseases szeptemberi számában megjelent közlemény (https://ard.bmj.com/content/early/2020/09/25/annrheumdis-2020-218323) szerzői most még több olyan laboratóriumi paramétert azonosítottak, illetve neveztek meg összefoglalójukban, amelyek segítségével diagnosztizálható, illetve előre jelezhető a COVID-19 fertőzéshez társuló citokin vihar.

A klinikum számára használható határértékek meghatározása (amely mentén eldönthető az adott paraméter emelkedett vagy csökkent volta) a napi laboratóriumi értékek alapján genetikai algoritmusok segítségével történt. Az első klaszterbe tartozó paraméterek prediktív értékei: albumin<2, 87 mg/ml vagy limfocita<10,2%, vagy abszolút neutrofil szám>11,4×103/ml. A második klaszterben  ALT>60 IU/l, vagy AST>87 IU/l, vagy D-dimer>4930 ng/ml, vagy LDH>416 U/l vagy troponin I>1,09 ng/ml. A harmadik klaszterben: anion gap<6,8 mmol/l, vagy klorid106 mmol/l, vagy kálium>4,9 mmol/l, vagy  BUN:kreatinin arány>29.

A citokin vihar predikciójához a vizsgálat eredménye szerint az szükséges, hogy a betegnek mindhárom klaszterben legyen legalább egy olyan laborértéke, amely eléri az adott határértéket.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés