hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kutya a kórházban

Csupán néhány olyan hazai intézmény van, ahol esélyt kapnak a terápiás kutyák. A Népszava az egri kórházban Flow, a border collie nyomában járt.

Szinte elvész az ágyban a madárcsontú, szigorú tekintetű asszony, ám azonnal felderül az arca, amikor simogatni kezdi Flow-t. A border collie gazdája, Kapaló Éva évek óta tart kutyás terápiát az egri Markhot Ferenc kórház hospice osztályán. „Jó lenne, ha máshol is lenne ilyen, mert visszaadja az ember hitét. Nekem is voltak kutyáim, mindig befogadtam a kóbor állatokat, akik aztán nagyon hűségesek lettek. Szerettem őket, szinte nekik éltem” – emlékszik vissza Gönczy Zsuzsanna, miközben vékony ujjaival simogatja az állatot. Flow finoman bújik hozzá. Ügyes volt, jár neki a jutalomfalat. Évával, a felvezetővel egy órán át járnak körbe az osztályon, és aki nyitott rá, simogathatja vagy akár játszhat is az állattal.

A műemléki épület kórtermeiben messze nem a legmodernebbek a körülmények, a dolgozók nyitottsága és kedvessége viszont párját ritkítja. Itt nincs fluktuáció. Kovács Judit főnővértől megtudjuk, most 25 beteg fekszik náluk, több embert nem is tudnának ellátni. Pedig igény lenne rá. Akiknek szerencséjük van, rögtön bekerülnek, másoknak heteket kell várni, mire felszabadul egy ágy.

A betegeken látni az örömöt, mikor Flow beszalad a szobákba. Van, akit már ismerősként köszönt, felugrik az ágyára, várja, hogy simogassák. Az udvaron egy pizsamában üldögélő bácsihoz is odalohol. A beteg láthatóan örül a találkozásnak, pár perc múlva már dobálja is neki a csipogós labdát. „Nagyon szeretik őt a betegek, van, aki külön a kutyusnak hozat be ételt, amivel meglepheti. Egy-egy ilyen kapcsolat végét az állat is megérzi. Nemegyszer láttuk már, hogy a kutya kereste a beteget, aki korábban ott volt. Látszott rajta, nem érti, mi történt” – meséli Kovács Judit. A főnővér maga is boldog tulajdonosa egy border collie-nak, akit terápiás kutyának szeretne kiképezni. Ha sikerül, hétfőtől péntekig vele lesz az osztályon. Ezzel az országban ő lenne az első olyan terápiás állat, aki egész nap a hospice osztályon van. 

Azt, hogy egy kutya milyen pozitív hatással van a betegekre, a szomszédos szárny dolgozói is észrevették. Idén májusban végre a mozgásszervi rehabilitációs osztályon is elindult a kutyaterápia. Az első 30 alkalom finanszírozását egy ortopéd műszerész ajánlotta fel, ezután a kórház saját költségvetéséből biztosítja a heti egyalkalmas foglalkozások anyagi hátterét. Ezzel az egri kórház is bekerült a területen úttörő intézmények szűk körébe. A módszertől ugyanis az ország legtöbb egészségügyi ellátója elzárkózik; leginkább higiéniai szempontokkal utasítják el az állatos terápiát. Pedig, ahogy azt a helyszínen megtudjuk, az állatok fontos szerepet töltenek be a betegek motiválásában, pszichés állapotuk javításában, és segítik, hogy eredményesebb legyen a terápia. Volt például olyan, súlyos stroke-on átesett, fél oldalán bénult beteg, aki addig nem használt kezét emelte föl, hogy megsimogassa a terápiás ­kutyát.

A teljes riportot a Népszava közli.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés