hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Küszöbünkön az influenzajárvány

Az elmúlt két hétben olyan dinamikusan nőtt az influenzában megbetegedettek száma, hogy a tendencia folytatódásaként a helyzet akár már két hét múlva is országos járvánnyá terebélyesedhet. A lakosság átoltottságán azonban addig is lenne mit javítani, eddig körülbelül 850 ezren oltatták be magukat a védelmet biztosító vakcinával.

Tőlünk nyugatra már dübörög az influenzajárvány, amelyben az abszolút prímet – a szakemberek korábbi jóslatának megfelelően – a H1N1 A vírus viszi. Ez okozza a megbetegedések háromnegyedét, míg a fennmaradó esetekért az influenza B vírus a felelős. A kontinens 25 országa közül 15-ben nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Dániában, Írországban, s az Egyesült Királyságban a legsúlyosabb a helyzet, Angliában például ezen a héten tetőzik a járvány. A szigetországban ráadásul igen magas a súlyos esetek száma, eddig 50 haláleset írható a járvány számlájára. Az elhunytak egyike sem kapott védőoltást, döntő többségük a közismert rizikócsoportokból – terhesek, krónikus betegek, súlyosan elhízottak – került ki. A H1N1 A „célcsoportjában” ugyan azok állnak, mint tavaly: a fiatal felnőttek, a terhesek, a középkorúak valamint a krónikus betegek.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy bár a környező országokban egyelőre alacsony a megbetegedések száma, Ukrajnában a B vírus jelenlétét igazolták, s mint ahogy azt az ÁNTSZ járványügyi osztályának osztályvezető főorvosa megfogalmazta: Magyarországot központi fekvése is arra predesztinálja, hogy mindkét vírussal számolni kelljen. Csohán Ágnestől azt is megtudtuk, hogy bár járványról ma még nincs szó, egyetlen hét alatt duplájára nőtt – 12.600-ra – emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. S ez ráadásul Csongrádot kivéve minden egyes megyére igaz. A rendelőkben megjelenők döntő többsége a 15-24 illetve a 24-34 év közötti korosztályokból került ki.

A védőoltás ismétlését és a 6 hónaposnál idősebb gyerekek oltását is javasolják

A H1N1 A vírust eddig 19 betegnél mutatták ki, tehát a hazai szakemberek korábbi állítása igazolódott: idén nálunk is ez lesz a „sláger”. Eddig negyvenen szorultak influenza szerű megbetegedés miatt kórházi ápolásra, közülük nyolcan részesültek intenzív ellátásban, s hét beteget kellett gépi lélegeztetéssel segíteni. A súlyosabb esetek a felnőtteket sújtották, miközben az intézeti kezelésre szorulók egyharmada 14 éven aluli. Egyetlen haláleset írható a H1N1 számlájára: egy kóros elhízásban szenvedő, 38 éves férfit betegített meg gyógyíthatatlanul a 2009-es vírus. Védőoltást ő sem kapott. A gyors orvosi reagálásnak köszönhető viszont, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáján megbetegedett 6 kismama mindegyike felgyógyult, mivel doktoraik azonnal felismerték a betegség mibenlétét.

Az ÁNTSZ tudomása szerint jelenleg egyetlen várandóst kezelnek súlyos légzési elégtelenséggel. Statisztikájuk szerint január elejéig 3000 terhes, valamint 3300 gyermekvállalást tervező asszony oltatta be magát.

A védőoltás ismétlését és a 6 hónaposnál idősebb gyerekek oltását is javasolják

A tavaly beoltottak között jogosan merül fel a kérdés: kérjenek idén is védőoltást? Mint Jankovics István osztályvezető főorvos válaszából kiderült, nem történt lényeges mutálódás, így a már beadott vakcina is védelmet nyújthat. Ezzel együtt az oltás megismétlését javasolják, mondván az emberek immunválaszai különbözőek. A tavaly felhasznált Fluval P hatásosságát ugyan igen magasra – 80 százalék – tették a nemzetközi szakértői vizsgálatok, de azt senki sem tudhatja, hogy szervezete mennyire erős immunválaszt adott a vakcinára. Azt pedig az utólagos vizsgálatok igazolták, hogy az oltottaknál – ha egyáltalán megkapják a betegséget – lényegesen enyhébb a kór lefolyása. A szakértők tehát a jobb félni, mint megijedni elv alapján a védőoltás ismétlése mellett teszik le a voksukat, különösen a veszélyeztetett csoportok – így például az egészségügyi dolgozók, a terhesek, a krónikus betegek – esetében.

Javasolják továbbá hat hónapos kortól a picik oltását is, mondván: minden járvány mozgatói a gyermekek. Ráadásul a H1N1 ellen speciális vakcina áll a 6 hónapnál idősebb, de 3 évnél fiatalabb kicsik rendelkezésére. A gyermekek oltása 14 éves korig ingyenes. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyébként mindenképp javasolja a krónikus illetve súlyos betegségben szenvedő gyermekek beoltását.

Térítésmentes szezonális influenza elleni oltóanyag (Fluval AB) területenkénti felhasználása  2010. október 25. és 2011. január 9. között

Az influenza figyelő szolgálat keretében 170 háziorvos – s természetesen a fekvőbeteg intézmények – jelentik folyamatosan a rendelőkben jelentkező betegek számát. A járványküszöb jelenleg heti 15 ezer új beteg megjelenése. Amennyiben folytatódik a jelenlegi dinamika, akár két héten belül átléphetjük ezt a küszöböt.

A járvány féken tartásának elengedhetetlen része a minél magasabb átoltottság elérése. Ez akkor lenne nálunk optimális, ha 2,5 millióan oltatnák be magukat. Ezzel szemben a valóság az, hogy eddig az új, három komponensű (benne a H1N1 ellenivel) vakcinát 800 230-an kapták meg, s nem nagyon kelendő a tavalyról megmaradt, 1,2 millió ampullányi ingyenes Fluval P sem, amelyből eddig mindössze 53 684 fogyott el.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés