hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Krónikus fáradtságszindrómát válthat ki a mononukleózis

A mononukleózissal (mirigylázzal) megfertőződött tizenéveseknél krónikus fáradtság-szindróma alakulhat ki - közölték amerikai orvosok a Pediatrics című szakfolyóirat júliusi számában megjelent tanulmányukban.

A mirigyláznak, csókláznak is nevezett mononukleózis fiatalok és serdülők körében gyakoribb, nyállal is terjedő vírusos megbetegedés, amelyet a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr vírus okoz. Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a mononukleózisban szenvedő felnőttek tíz százalékánál krónikus fáradtságszindróma fejlődik ki, ám arról eddig kevesebbet tudtak, mi történik a megfertőződött tizenévesekkel – írja Ben Z. Katz, a chicagói Feinberg Orvosi Egyetem kutatója.

A kutatócsoport 301 mononukleózissal fertőzött kamaszt követett nyomon: hat hónappal a diagnózis után negyedük még nem épült fel teljesen, 13 százalékuknál pedig krónikus fáradtságszindróma alakult ki.
További hat hónap elteltével a tizenévesek hét százalékánál, a kétéves kontrollon pedig négy százalékánál fennállt még a probléma. Az, hogy a diagnózissal egyidőben kaptak-e szteroidot a mononukleózis elleni kezelés részeként, nem befolyásolta a krónikus fáradtság-szindróma kialakulásának mértékét.

„Most azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a különbséget a teljesen felépült kamaszok és a többiek között” – mondta Katz.

MTI/Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés