hirdetés
2019. augusztus. 22., csütörtök - Menyhért, Mirjam.
hirdetés

Kovács Gábor: Fontos a szakmai alázat

A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika november 1-jével kinevezett új igazgatója alapvetőnek tartja a a humánerőforrás megtartását.

Sosem volt kérdés, hogy orvos leszek, gyógyszerész szüleim már a kezdetektől ebbe az irányba tereltek – mondja dr. Kovács Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika új igazgatója. Az ugyanakkor, hogy az ötödévtől szerelemnek számító gyermekgyógyászat mellett az onkológia és a hematológia lesz a fő területe, nem volt ennyire egyértelmű a kezdetektől. 1988-ban rögtön a diploma megszerzését követően a klinikára került dr. Schuler Dezső hívására, majd nem sokkal később lehetőséget kapott egy heidelbergi ösztöndíjra, ahol nefrológiai területen dolgozhatott. Hazatérve a klinikai munka mellett a Kórélettani Intézetben végzett tudományos munkát és készült a nefrológia szakvizsgára. Azonban mikor a klinika hematológiai osztályán üres álláshelyek lettek, az akkori igazgató, dr. Fekete György mégis rá gondolt, és kérte, hogy kezdje el átképezni magát az onkológiára.

Ahogy Kovács Gábor most visszaemlékezik, nehezen hozta meg a döntést, mivel tudta, hogy a daganatos beteg gyerekekkel való foglalkozás nagy lelki megterhelést jelent, ugyanakkor látta a kihívást is. A hematológiát és az onkológiát a szakma csúcsának tartja, hiszen átfogóan kell hozzá látni az egész medicinát, és ma már a beteg gyerekek 80 százaléka meggyógyul; erre kell fókuszálni. Fiatalon lett a hematológiai osztály vezetője, éppen 20 évvel ezelőtt.

A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán az onkológiai profil mindig is a leghangsúlyosabb terület volt, a 124 ágy majdnem felén daganatos betegeket látnak el, ma már három különböző osztályon (vérképzőszervi daganatok, neuroonkológia és egyéb daganatok). Amellett, hogy országos központ a klinika ezen a területen, a nemzetközi hírneve is egyre erősebb, mindezt természetesen meg kell tartani és tovább kell fejleszteni – emelte ki terveiről beszélve. Kovács Gábor az onkológiai kutatási tevékenység és az új terápiás lehetőségekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok terén lát még lehetőséget a fejlesztésre, és kiemelten fontosnak tartja a fiatalok képzését és tudományos munkájuk támogatását. Jelenleg is tart a hemato-onkológiai részleg korszerűsítése, amelynek eredményeként jövőre egy 21. századi elvárásoknak mindenben megfelelő osztály jöhet létre.

Legnagyobb kihívásnak a humánerőforrás megtartását, fejlesztését és az utánpótlás biztosítását tartja. A következő 10 évben olyan erős csapatot akar felépíteni, ami világszinten is képes felvenni a versenyt.

Ahol lehetőség van rá, szeretné még hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat, és például bevezetni a délutáni rendelést, a rugalmasabb munkabeosztást. A reumatológia és az immunológia egyre erősödő profil a klinikán, ezen a területen még szélesebb körű betegellátást és tudományos munkát szeretne.

Az új klinikavezető további terveiről a Semmelweis Egyetem honlapján olvashat.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés