hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kötelezően szűrnék a terheseket

A román egészségügyi minisztérium kötelezővé kívánja tenni a várandós nők HIV-szűrését – adta hírül az MTI.

A hírt a Hotnews román közéleti hírportál közölte Adrian Streinu-Cercelnek, a Matei Bals Fertőző Betegségek Országos Intézete (INBI) igazgatójának egy szakmai konferencián tett bejelentését idézve. Streiunu-Cercel rámutatott: eddig is nagy számban végezték el a HIV-tesztet a várandós nőkön, de ez a tanácsadási program keretében történt. Forráshiány miatt azonban nem sikerült minden romániai szülészeten tanácsadást szervezni. "A szaktárca ezért jövő hónapban rendelettel akarja kötelezővé tenni a szűrést, hiszen egy HIV-fertőzött nő is szülhet egészséges gyereket, ha ismeri a kockázatokat, és a terhesség idején infektológus szakorvos gondozása alatt áll" - magyarázta az igazgató.

Tavaly a várandós nők több mint felén, 120 ezer nőn végeztek HIV-tesztet Romániában: közülük 95-nél mutatták ki az immunhiányos betegség vírusát. Ugyanakkor 16 romániai csecsemő kapta el a fertőzést HIV-fertőzött anyjától, idén pedig további 12.

Romániában néhány éve váltak felnőtté azok a gyerekek, akiket az 1980-as évek végén, a Ceausescu-rendszer kórházai fertőztek meg HIV-vírussal, amikor nem léteztek még egyszer használatos fecskendők, és nem ellenőrizték a vérkészítményeket. A Romániában élő csaknem 11 ezer HIV-fertőzött és AIDS-es személy több mint fele tartozik a Ceausescu-diktatúra "áldozati" korosztályához. Az idei román AIDS/HIV statisztika szerint 5900 személy 20 és 24 év közötti fiatal. Ők most kerültek a családalapítási korba: ezért is tartja fontosnak a román egészségügyi kormányzat az anya-magzat fertőzés megelőzését.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés