hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A korai menopauza és a szívproblémák

Az OTSZ Online szerint a 40 éves kor előtti menopauza a szívelégtelenség és a pirvarfibrilláció megemelkedett kockázatával jár.

A kardiovaszkuláris betegségek a nőknél jellemzően 10 évvel később jelentkeznek, mint a férfiaknál. Premenopauzában a kardiovaszkuláris rendszert kedvező módon védi az ösztrogén. A menstruáció abbamaradásával viszont csökken az ösztrogénszint, a nők a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben sebezhetőbbé válnak.

A több mint 1,4 milló asszony adatai alapján végzett vizsgálat szerint minél korábban következik be a menopauza, annál magasabb a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció kockázata, ezért feltétlenül fel kell világosítani az érintetteket a kockázat növekedéséről és az egészségesebb életmód irányába kell őket terelni (pl. az edzésre és a dohányzás felfüggesztésére).

Már korábbi vizsgálatokban igazolták, hogy a 40 év alatti nők 1%-át érintő idő előtti („premature”) és a 45 éves kor előtt bekövetkező korai menopauza és a kardiovaszkuláris betegségek között kapcsolat van, de csak korlátozottan voltak adataink speciálisan a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció alakulásáról. A(z) European Society of Cardiology idei konferenciáján is ismertetett vizsgálatban az idő előtti menopauza, a menopauza bekövetkezésének ideje, valamint a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció összefüggéseit vizsgálták. A lakosság 97%-ára kiterjedő koreai egészségbiztosítási rendszer (Korean Health Insurance System, NHIS) legalább 2 éves követést tartalmazó adatait elemezték. 

Minél fiatalabb korban következett be a menopauza, annál inkább nőtt a váratlan szívelégtelenségek kockázata. Az 50 éves kor fölött bekövetkezett menopauzához képest a 45-49 év közöttieknél 11%-kal, a 40 és 44 év közöttieknél 23%-kal és a 40 év alattiaknál 39%-kal volt nagyobb a szívelégtelenség kockázata. A pirvarfibrilláció kockázata hasonlóan alakult: 4%-kal, 10%-kal és 11%-kal volt magasabb a kockázat a menopauza bekövetkezésének életkorok szerinti előző sorrendjében.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés