hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Korai fizikoterápiával a későbbi derékfájás ellen

Az alapellátásban dolgozó orvosoknak érdemes fontolóra venniük a derékfájás azonnali fizikoterápiáját a későbbi drága és esetleg fölösleges beavatkozások elkerülésére, írja az OTSZ Online.

A BMC Health Services Research-ben 2022. július 3-án megjelent új vizsgálatban kimutatták, hogy a derékfájdalom két héten belüli fizikoterápiája esetén a betegeknek a későbbiekben ritkábban van szükségük „kiropraktor”, fájdalom-specialista, vagy orthopéd szakorvos segítségére. Kevesebb képalkotó eljárásra, epidurális szteroid injekcióra szorulnak, és 50%-kal kevesebben 30 napon belül sürgősségi ellátásra azokhoz képest, akik nem kezdtek korai fizikoterápiát.

A derékfájás néha magától elmúlik, de gyakran nem teljes a gyógyulás, és a beteg további ellátást, opioidokat igényel. A probléma kezelése – a műtétek nélkül – az Egyesült Államokban kb. 1,8 milliárd dollárba kerül évente a JAMA-ban 2019-ben megjelent biztosítási és Medicare adatok alapján. Egy 2010-es, a Spine-ban megjelent tanulmány szerint a derékfájdalom miatt évente 2,7 millió sürgősségi megjelenéssel kell számolni.

Dr. Skolasky és munkatársai 980 000 ambuláns megjelenést értékeltek egy 2014-ben zárult 4 éves periódus alatt a Truven MarketScan betegbiztosítási adatok segítségével. Az egyéb betegségek (pl. endometriosis, csigolyatörés) miatti derékfájást nem vették be a feldolgozásba. Az összes beteg mintegy 11%-ánál írt elő a háziorvos fizikoterápiát.

30 napnál a korai fizikoterápiás kezelést kapók egészségügyi költségei alacsonyabbak voltak (1180 ± 1500 USD), mint a korai PT-ben nem részesülőké (1250 ± 2560 USD) (P<0,001). Egy év elmúltával a korai fizikoterápiát kapó betegek ellátása valamivel magasabb volt azoknál, akik nem részesültek korai PT-ben (2588 vs 2510 USD), ami valószínűleg a több vizit, és nem a specialisták igénybevételének a következménye.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.