hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kiürítették és fertőtlenítik a szegedi koraszülött intenzívet (FRISSÍTVE: Szócska, Szabó...)

Fertőzés miatt bezárták a Szegedi Gyermekklinika koraszülött intenzív osztályát – tájékoztatta kedden a Csongrád megyei tiszti főorvos az MTI-t.

Tombácz Zsuzsanna elmondta: szombaton érkezett a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervhez a Gyermekklinika igazgatójától a bejelentés, hogy öt kissúlyú koraszülöttnél klebsiella pneumoniae kórokozót találtak. A tiszti főorvos emiatt felvételi zárlatot rendelt el. Egy gyermek életét vesztette, de feltehetően nem a fertőzés következtében - hangsúlyozta. Hozzátéve: a többiek állapota kielégítő. Az intenzív osztályt kiürítették,  megkezdték a fertőtlenítést. A csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezték el, és az ellátásra szoruló újszülötteket a társintézményekbe viszik. A helyszínről mintát vettek, de annak értékelése még tart. Az intenzív ellátást igénylő babák néhány nap múlva visszaköltözhetnek az osztályra - magyarázta a tiszti-főorvos. Az sem igazolódott még, hogy járványról van-e szó, hiszen a vizsgálatok még nem igazolták, hogy egy vagy több esetből indult volna a fertőzés.

A klebsiella pneumoniae tüdőgyulladást okoz, megjelenése kórházi körülmények közt nem ritka. Felnőtt ellátásban is meg szokott jelenni, ott nem okoz nagyobb problémát, azonban a kissúlyú koraszülöttek szervezetét rendkívül megterhelheti - tette hozzá Tombácz Zsuzsanna.

FRISSÍTÉS (2014.04.08. 19:45):

Rendszeres járványügyi ellenőrzés során fedezték föl a klebsiella pneumoniae fertőzést az egyetem koraszülött-intenzív osztályán, ahol ezután minden szükséges intézkedést megtettek - közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden a helyszínen. "A rendszer összes szereplője tankönyvszerűen, időben tette a dolgát" - mondta a politikus az egyetem és a klinikai központ vezetőivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Szabó Gábor, az SZTE rektora közölte, a hét második felében lesz meg az eredménye a járványügyi eljárás során vett minták vizsgálatának, utána lehet megállapítani, hogy véletlenszerű párhuzamos fertőzésekről van szó vagy összefüggés van az esetek között.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés