hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kinek nem ajánlják az orosz Szputnyik V vakcinát?

A koronavírus elleni oltóanyag alkalmazási előírása szerint a mellékhatások enyhék vagy közepesek, és általában három napon belül elmúlnak, írja a hvg.hu.

Megjelent az orvosoknak szóló alkalmazási előírás a Szputnyik V orosz vakcina használatához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a készítménnyel a krónikus betegséggel rendelkezőket nem oltják be. Ezt támasztja alá az OGYÉI honlapján megjelent tájékoztató is, mely szerint nem javasolt a vakcina beadása a többi közt

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek esetén
  • jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség,
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás,
  • autoimmun betegségben szenvedőknek,
  • rosszindulatú daganatos betegség esetén.

A tájékoztatóban azt írják, hogy a második adag oltás ellenjavavalt, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.) lépnek fel. Arra is figyelmeztetnek, hogy az oltást nem adják be, ha valakinek 37 °C felett van a testhőmérséklete, ezt a helyszínen fogják ellenőrizni.

Az oltást egyelőre nem adják be terhes vagy szoptató anyáknak, valamint 18 év alattiaknak, mert – hasonlóan a többi engedélyezett vakcinákhoz – nincs még elég információ, hogyan hat rájuk a vakcina.

További részletek

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés