hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kevesebb üdítőital, kevesebb vesekő

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN) című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a cukrozott üdítőitalok fogyasztása elősegíti a vesekövek kialakulását.

Bár a veseköves betegeknek sok folyadék fogyasztását javasolják, erre nem minden folyadék alkalmas még az üdítőitalok közül sem. A Brigham and Women’s Hospital vizsgálatából az derült ki, hogy a cukros üdítőitalok nemhogy gátolnák, hanem még elő is segítik a vesekövek képződését.

„Megállapítottuk, hogy a folyadékbevitel és a kőképződés közötti összefüggést a fogyasztott nem alkoholos ital típusa is befolyásolja – magyarázza dr. Gary Curhan, a vizsgálat rangidős szerzője. – Az adatok azt jelzik, hogy gyakrabban alakulnak ki vesekövek azoknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak cukorral édesített italokat.

A kutatók három, jelenleg is folyó vizsgálat adatait elemezték: Health Professionals Follow-Up Study (HPFS), és Nurses’ Health Study I (NHS I) és II (NHS II). A teljes analízis összesen 194095 résztvevőt ölelt fel, akiket mediánértékben több mint 8 éven át követtek nyomon. Mindhárom vizsgálatban arra kérték a résztvevőket, hogy kétévente töltsenek ki egy kérdőívet, mellyel információkat gyűjtöttek az orvosi kórelőzményről, az életmódról és a rendszeresen szedett gyógyszerekről. Az étrendre vonatkozó kérdéseket négyévente aktualizálták. Azt találták, hogy 23 százalékkal nagyobb volt a vesekövek kialakulásának esélye azoknál, akik naponta egy vagy több cukros kólát fogyasztottak, azokkal összehasonlítva, akiknél a heti fogyasztás nem érte el az egy adagot sem. Ugyanez mondható el az egyéb cukrozott üdítőitalokra is. Ezzel szemben vannak olyan nem alkoholos italok, melyek csökkentik a vesekövek képződésének valószínűségét, ilyen például a kávé, a tea és a narancslé.

„Prospektív vizsgálatunk azt igazolta, hogy a nem alkoholos italok némelyike mérsékli a vesekövesség kockázatát, míg mások éppen ellenkezőleg hatnak – mondja dr. Pietro Manuel Ferraro, a római Szent Szív Katolikus Egyetem orvosa. – Bár a fokozott folyadékbevitel a kőképződés ellenében hat, az egyes italféleségekre vonatkozó információk hasznosak lehetnek az alapellátásban dolgozók számára abban, milyen stratégiát javasoljanak betegeiknek a kőképződés megelőzésére.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Clinical Journal of the American Society of Nephrology)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés