hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Két tucat vírus is elég egy vakáció tönkretételéhez

Majdnem minden ötödik gyomor-bélhurutos megbetegedést norovírus okoz, idéz  egy a The Lancet brit orvosi hetilapban napvilágot látott tanulmányt a Válasz.hu.

A (gyakrabban calicivírusként emlegetett) mikroba annyira fertőző, hogy már húsznál is kevesebb vírus is elegendő ahhoz, hogy betegséget okozzon, egyetlen gramm emberi ürülékben azonban ennek sokszorosa, egymilliárd is található – mutatja be a veszélyorrást a lap.

A norovírus-fertőzötteknek 17 százaléka szorul sürgősségi ellátásra és tartós kórházi ápolásra. Sőt, halálos megbetegedést is okozhat a norovírus: az Egyesült Államokban évente körülbelül 800 haláleset vezethető vissza rá. Előfordulása a fejlődő és a fejlett országokban hasonló, ami azt mutatja, hogy a norovírust, eltérően a baktériumoktól és a parazitáktól, nem lehet csupán az ivóvíz minőségének és a higiéniás körülményeknek a javításával megfékezni - idézik a Lancet tanulmányát. Az esetek döntő többségében azonban a betegség könnyebb lefolyású, néhány nap alatt magától meggyógyul.

Jelenleg gyógyszer vagy védőoltás nem létezik erre a típusú fertőzésre. Oki kezelése nincsen a betegségnek, csak a kellemetlen tüneteit lehet enyhíteni - mondta a Válasz.hu-nak Dr. Ambrus Anikó, családorvos. Fontos a folyadékpótlás és az esetleges magas láz csillapítása.

A norovírus általában a kézmosás hiánya miatt terjed. Közös pohárhasználattal, tárgyakról, kilincsről, WC ülőkéről terjedhet a vírus. A járványok nagy része zárt vagy félig zárt közösségekben (családokban, idősek otthonában, gyermek- és egészségügyi intézményekben, hajókon, iskolákban, szállodákban, éttermekben stb.) fordul elő – olvasható a valasz.hu-n.

(forrás: Válasz.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés