hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Készül a gyereksürgősségi Győrben

Szeptember 15-től működni fog a  gyereksürgősségi (SBO) Győrben, s ha így lesz, az lesz az országban az első, írja a Kisalföld.

Tavaly szeptemberben a Heim Pál-kórházban jelentették be, hogy a hat centrum egyike a győri lesz, ahol külön gyereksürgősségi osztályt alakíttatnak ki. A kivitelező tavasz végén vette át a területet, s az emberei jelenleg is dolgoznak a mintegy 400 négyzetmétert elfoglaló helyiségeken. Jelen állás szerint szeptember 15-től működni fog a külön gyereksürgősségi, közli a lap.

A beruházásra végül 325 millió forintot kapott a Petz-kórház; ebből kell az elkülönített gyerekvárót, a recepciót, a három vizsgálót és a kisműtőt kialakítania. Eszközbeszerzésre is jut: ultrahangot, altató- és lélegeztetőgépet, speciális eszközöket – például légúti idegen test eltávolítására szolgálót – tudnak beszerezni, nemcsak Győrben, hanem a többi öt centrumban is.

A programba a budapesti Heim Pál Gyermekkórház mellett öt vidéki központ kapcsolódik be: a győri, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi. A cél az, hogy a hat kijelölt centrum mindegyikében hasonló eszközparkkal, azonos elveken alapuló gyermekgyógyászati és gyermektraumatológiai sürgősségi ellátást tudjanak biztosítani; magyarán ugyanazt a legmagasabb szintű kezelést kapja minden gyermek azonos betegség esetén – kerüljön az ország bármely részén is a sürgősségi centrumba. A sürgősségi ellátás legtöbbször kritizált részére is megoldást kell a találni: az elvárás ugyanis az, hogy a gyerekeknek ne kelljen hosszú órákat várakozniuk, hanem az ellátásuk másfél órán belül megtörténjen a centrumokban. 

(forrás: Kisalföld Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés