hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Kényszer vagy étkezési zavar?

Az emberek 1-2 százalékát érinti az orthorexia nervosa, de egyelőre nincs egyértelmű álláspont arról, hogy betegség-e – írja az e heti HVG.

Az orvosszakmában egyelőre viták folynak arról, hogy az eddig ismert evési zavarok egy válfajáról van-e szó, vagy inkább kényszeres jelenségről írja az e heti HVG. Mindenképpen figyelmet érdemel azonban, már csak azért is, mert szélsőséges esetekben súlyos alultápláltságot okozhat. Kórossá pedig akkor válik – mondja Varga Márta klinikai szakpszichológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa –, ha már a mindennapokat is meghatározza. Az orthorexiások nem szakkönyvek útmutatását követik, étkezési rituáléikat a maguk elképzelései szerint alakítják, és emiatt fontos tápanyagok maradnak ki az étrendjükből.

Steven Bratman, amerikai háziorvos már 20 éve leírta az orthorexia nervosa tüneteit, mert feltűnt neki, hogy diétás tanácsokkal ellátott betegei idővel mereven ragaszkodni kezdtek új evési szokásaikhoz. Tőle származik az elnevezés is, ami helyes étvágyat jelent – de idegi, szorongásalapú, a stresszhez hasonlatos háttérrel.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés