hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Kék fényben az MRSA

Laboratóriumi körülmények között a kék fény eredményesnek bizonyult a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus elpusztításában, így egyszerű és olcsó eszközként kínálkozik az antibiotikumrezisztens kórokozók legyőzésében.

Az antibiotikumoknak makacsul ellenálló kórházi fertőzésekért felelőssé tett MRSA két gyakori törzsét sikerült elpusztítani fotoirradiációval, melynek lényege, hogy a kék fény tartományának megfelelő hullámhosszúsággal világítják meg a baktériumot.
New York-i kutatók a Photomedicine and Laser Surgery internetes változatában adták közre legfrissebb tapasztalataikat, melyek szerint a 470 nm hullámhosszúságú kék fénybe helyezett baktériumtelepek elpusztultak. A módszer egyelőre a CA-MRSA US-300- és a HA-MRSA IS-853-törzse ellen mutatkozott hatásosnak, melyek közül az előbbi leginkább közösségben szerzett infekciók, míg az utóbbi többnyire kórházi fertőzések okozója. Nagyobb fénymennyiség alkalmazásával a baktériumölő hatás is fokozódott, ily módon a telepek 90 százalékát sikerült kiirtani.
Az újdonság jelentőségét kiemeli, hogy a kórházi megbetegedések kapcsán izolált Staphylococcus aureus-törzsek mindössze 5 százalékában remélhetünk eredményt a penicillintől, és a gyógyszerrezisztencia aránya még az újabb félszintetikus antibiotikumok (köztük a methicillin) alkalmazása esetén is 40-50 százalék. Ezekre az esetekre ígér megoldást a kék fény, mely a kutatók szerint leginkább a bőrt és a bőr alatti kötőszöveteket érintő MRSA-fertőzésekben kínálhat új és olcsó kezelési módszert.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés