hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Jobb-e a generikus készítménynél az originális?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amerikai kutatók vizsgálatára hivatkozva, egyértelműen amellett foglal állást, hogy az originális szerek semmiben sem múlják felül a generikus készítményeket. Egyben javaslatot tesz egyes drága originális gyógyszerek helyettesítésére.

Az OEP tájékoztatása:

Az OEP az elmúlt időszakban számos intézkedést hozott, amelyek segítették a betegeket, a felíró orvosokat és a patikusokat, hogy minél naprakészebb információkkal rendelkezzenek a költséghatékony terápiás alternatívákról. Az első generikus készítmények megjelenése és elterjedése egy támogatott hatóanyagcsoportban igen jelentős megtakarítást hoz a betegeknek, ezért minden ilyen lehetőségre honlapunkon kívánjuk felhívni a figyelmet.
Ha lejár egy gyógyszer szabadalmi védettsége, megjelennek azok a generikus gyógyszerek, melyek az innovatív referenciatermékek gyakorlatilag „tökéletes másolatai”, és alacsony árukkal lehetőséget biztosítanak a betegek költségeinek csökkentésére. A generikumokkal kapcsolatban igen sok legenda, téves ismeret él, amit a gyógyszergyártók sem igyekeznek cáfolni. Hazánkban kizárólag bioegyenértékű és helyettesíthető generikus gyógyszerek kerülhetnek forgalomba, amelyek nem keverendőek össze a nem bioegyenértékű ázsiai másolatokkal, vagy az interneten rendelhető hamisítványokkal. A Magyarországon kapható generikumok minőségét szigorú szabályok szavatolják, ezeknél a terápiás egyenértékűség nem kérdőjelezhető meg. A Harvardi Orvosegyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak, amikor 30 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek során originális gyógyszerek és generikus társaik hatékonyságát vetették egybe. A Journal of the American Medical Association (JAMA) 2008. decemberi számában megjelent – kardiovaszkuláris gyógyszereket vizsgáló – metaanalízis[1] szerint a korábbi publikációk szerzői annak ellenére számoltak be személyes negatív benyomásokról, hogy saját cikkeik adatai sem támasztották alá a terápiás hatásbeli különbségeket. A tanulmány alapján az originális készítmények, klinikailag semmiféle bizonyított előnyt nem biztosítottak a pácienseknek. Ha a harvardi kutatók következtetését elfogadjuk, akkor nem marad érv amellett, hogy az drágább originális gyógyszereket széles körben alkalmazzuk.
2009 márciusában megjelentek az első OGYI által a Plavix készítménnyel bioegyenértékűnek és helyettesíthetőnek minősített, társadalombiztosítási támogatással rendelkező clopidogrel tartalmú készítmények, melyek alkalmazásával a felíró orvosok a támogatás mérséklése mellett, a betegterhek jelentős csökkenését is elérhetik. A Kerberan márkanevű termék március 9-től kapható a patikákban, a Kardogrel március második felétől, a Plagrel áprilistól vásárolható meg. Felhívjuk figyelmüket, hogy amint a jogszabályok lehetővé teszik, az OEP az összes clopidogrelt tartalmazó helyettesítő készítmény támogatását a legolcsóbb elérhető termék árából fogja számítani, ami azt eredményezi, hogy a Plavix márkanevű gyógyszer térítési díja a jelenlegi 2850 Ft-os összegről akár 9105 Ft-ra is emelkedhet*, jelentősen növelve ezzel a térítési díjak közti különbséget.
2009 első napjaiban váltak elérhetővé az első ARB kombinációt (losartan és vizelethajtó) tartalmazó generikus gyógyszerek, melyek rendelése a jóval kedvezőbb térítési díjak miatt megfontolandó az azonos terápiás területen alkalmazott egyéb ARB és vizelethajtó kombinációk (ATACAND PLUS; COAPROVEL; DIOVAN HCT; MICARDISPLUS; PRITOR PLUS) helyett is.

1. Aaron S. Kesselheim; Alexander S. Misono; Joy L. Lee; Margaret R. Stedman; M. Alan Brookhart; Niteesh K. Choudhry; William H. Shrank Clinical Equivalence of Generic and Brand-Name Drugs Used in Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-analysis JAMA, December 3, 2008; 300: 2514 - 2526.

OEP

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés